2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biológiai sokféleség nemzetközi napja – valamennyien részesei lehetünk a megoldásnak

A tavalyi év nagy sikerű, „A természetben van a megoldás” (Our solutions are in nature) mottó alatt lezajlott ünnepségsorozatának folytatásaként az ENSZ Környezetvédelmi Programja a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából idén a cselekvés lehetőségére és jelentőségére hívja fel a figyelmet. Hiszen rajtunk múlik, hogy a probléma vagy a megoldás részeseivé válunk: mi is tehetünk a biodiverzitás megóvásáért.

A biológiai sokféleség nemzetközi napja 2021-ben az ENSZ Biodiverzitás Konferenciájára (COP 15) való készülődés jegyében zajlik. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja mindenkit arra biztat, hogy egyértelműen fejezzék ki akaratukat és támogatásukat egy erős globális biodiverzitási keretrendszer megvalósítása érdekében.

Hiszen csak a nemzetközi közösség által elfogadott keretrendszer állíthatja meg a Föld biológiai sokféleségében jelenleg tapasztalható meredek zuhanását.

Ráadásul legyen szó a klímaváltozásról, az egészségügyről, az élelmiszer- vagy a vízbiztonságról, a problémáink kezelését minden esetben a természetalapú megoldásoktól várhatjuk, a biológiai sokféleségre kellene támaszkodnunk.

Ahogy arra a világnap alkalmából készített videóüzenetében António Guterres ENSZ-főtitkár is rámutatott: bár a bolygónk egészsége nélkül elképzelhetetlen a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos céljaink megvalósítása, a biológiai sokféleség riasztó mértékben és gyorsuló ütemben fogyatkozik, a nyomás pedig egyre nő. Ezért a koronavírus tanulságaiból építkezve meg kell védenünk és helyre kell állítanunk az élőhelyeket, és új alapokra kell helyeznünk a természettel való kapcsolatunkat.

Forrás: Convention on Biological Diversity/youtube.com

2020-hoz hasonlóan a világnap rendezvényei idén is online valósultak meg, az egyes régiókat megszólító események és videók az adott térség időzónájának megfelelően válnak elérhetővé, hogy világszerte a remény, a szolidaritás, az együttműködés és a természettel való harmónia üzenetét közvetítsék egy élhetőbb jövő érdekében. 

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Tovább a forrásra: unep.org
Vissza
Hírfolyam