2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Agrárminisztérium: közös felelősségünk a biológiai sokféleség megőrzése

Elkezdődött Magyarország új nemzeti biodiverzitás-stratégiájának kidolgozása, amely a következő évtizedre vonatkozó fő célkitűzéseket és a hozzá kapcsolódó intézkedéseket határozza meg annak érdekében, hogy az élővilág meglévő változatossága hosszú távon is fennmaradjon  – hangsúlyozta az Agrárminisztérium a biológiai sokféleség világnapja alkalmából kiadott közleményében.

A jeles nap az élővilág sokszínűségének megóvására és a biológiai sokféleséget veszélyeztető jelenségekre hívja fel a figyelmet világszerte. Magyarországnak kiemelkedő természeti értékei vannak európai összehasonlításban, hazánk változatos ökológiai adottságai kedvezőek a biológiai sokféleség szempontjából – húzta alá a minisztérium közleménye.

Hangsúlyozták: az élővilág sokszínűségének megőrzése mindannyiunk közös feladata és felelőssége.

Az Agrárminisztérium elkötelezett a biológiai sokféleség megőrzése mellett. Az aktív védelmi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években több mint 100 ezer hektáron történt élőhely-rekonstrukció. A célzott természetvédelmi projektek hatására pedig számos szűk elterjedésű veszélyeztetett faj esetében sikerült pozitív eredményt elérni.

A túzokállomány hozzávetőlegesen 10 százalékkal, 1600 példányra emelkedett. A parlagi sas védelmét célzó pályázatoknak köszönhetően 100 párra szaporodott az állomány.

Túzokkakas dürgése a Körös–Maros Nemzeti Park területén Fotó: MTI/Kovács Attila

Az elmúlt évtizedekben jelentősen, negyven párról 200-250 párra nőtt a magyarság szimbólumaként ismert turul, azaz a kerecsensólyom populációja. A rákosi viperák számára szaporítóközpontot hoztak létre, élőhelyeiket helyreállították, és folyamatosan telepítik vissza az egyedeket.

Globálisan is sok a tennivaló

Idén a biológiai sokféleség világnapja alkalmából az Agrárminisztérium arra biztatta nemzeti parkjaink mellett a hazai kutatóközpontokat, tudományegyetemeket, állatkerteket, botanikus kerteket, arborétumokat, természettudományi múzeumokat, hogy csatlakozzanak az Együtt a biológiai sokféleségért! nemzetközi koalícióhoz.

A koalíció célja, hogy az intézmények együttes erővel hívják fel a figyelmet a természeti válságra, és emeljék fel szavukat az élővilág változatosságának megőrzéséért.

Mindez különösen fontos a Biológiai sokféleség egyezmény világkonferenciája előtt, ahol a világ országai várhatóan kulcsfontosságú döntéseket hoznak az élővilág megmentése érdekében.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam