2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább nőtt a nemzeti parkok népszerűsége

Tavaly több mint egymillióan látogattak el valamelyik nemzeti parkba, ami segített túllendülni a járványhelyzet okozta társadalmi bezártságon.

A Klímapolitikai Intézet és az Agrárminisztérium (AM) közös kutatását az európai nemzeti parkok napjára készítették, amelyet 1999 óta minden évben május 24-én tartanak, ugyanis 1909-ben ezen a napon jöttek létre az első európai nemzeti parkok.

Magyarországon elsőként a Hortobágyi Nemzeti Parkot hozták létre, 1973-ban. A nemzetipark-igazgatóságok elsősorban a természetvédelmet szolgálják, de ismeretterjesztést, kutatásokat is végeznek, részt vesznek a turizmusban, az ősi magyar háziállatfajok és fajták megőrzésében.

2010 óta 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület jött létre Magyarországon, együttesen 4107 hektárnyi területen – köztük 1 tájvédelmi körzet, 13 természetvédelmi terület és 68 természeti emlék.

A Hortobágyi Nemzeti Park szikes területein virágzik az orvosi székfű vagy kamilla. A védett növény kiemelt magyar nemzeti érték, hungarikum, amely hatósági engedéllyel gyűjthető
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A nemzetipark-igazgatósági védett őshonos állatfajták állományainak nagysága meghaladta a 14 ezres egyedszámot, ami 2010-hez viszonyítva 45 százalék feletti növekedést jelent.

Az AM hangsúlyozta, hogy Magyarországon az ökoturizmus egyre elterjedtebb. Az ökoturisztikai létesítmények száma meghaladja a 800-at. Az emberek 95 százaléka saját bevallása szerint szívesen tölti szabadidejét a természetben. Az ott végzett legnépszerűbb tevékenység a túrázás és a séta (91 százalék), amit a piknikezés (58 százalék) és a kerékpározás (55 százalék) követ.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Monoszló térségében érdeklődő turisták gyönyörködnek Hegyestűn, az egykori bazaltbánya területén a Balaton felvidéki kilátásban
Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A nemzetipark-igazgatóságok ökoturisztikai létesítményeiben a látogatók száma 2019-ben rekordot döntött, meghaladta az 1,6 millió főt.

A Covid-járvány okozta korlátozások során a szabadon látogatható nemzeti parki helyszínek, túralehetőségek rendkívül népszerűek voltak, a természetben töltött idő felértékelődött a járvány alatt. Kutatások igazolják, hogy napi fél óra a természetben igen kedvező hatással lehet például a vérnyomásra, az emésztésre és a stresszhormonok szintjére.

Neked ajánljuk
Országos sasszámlálásra készülnek a madárvédők a hétvégén Tovább nő a hazai erdőállomány Ritka jelenség: elefántikrekre bukkantak Kenyában (videóval) Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam