2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elmúlt 1250 évben az utolsó két évtized nyarai voltak a legforróbbak a Yellowstone-ban (képgalériával)

Egy új tanulmány készítői a világhírű parkban és környékén lévő élő, valamint elhalt sziklás-hegységi szürke lucokból vett mintákat elemezve tanulmányozták a térség maximális nyári hőmérsékleteit – a műszeres méréseket jócskán megelőző időkig visszatekintve.

Az elmúlt 1250 évre visszatekintve az utóbbi két évtized nyarai voltak a legforróbbak az amerikai Yellowstone Nemzeti Park területén – állapították meg a kutatók a Geophysical Research Letters című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton

Az Idahói Egyetem dendrokronológusa, Karen Heeter által vezetett kutatócsoport megállapította, hogy

a 20. és a 21. század, különösen az elmúlt 20 év volt a legmelegebb időszak a park területén az elmúlt 1250 évben. A Yellowstone-vidékre vonatkozó hőmérsékleti adatok eddig csupán 1905-ig visszamenőleg voltak elérhetők.

Egy amerikai bölény sétál az autóút mellett a Yellowstone Nemzeti Parkban
Fotó: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton

A fagyűrűmintákból kiolvasott éghajlati adatok egyezést mutattak az elmúlt 100 év műszeres méréseivel. A kutatóknak több ismert melegedési periódust, köztük a 950 és 1250 közötti úgynevezett középkori éghajlati eltérést, valamint számos, 1500 előtt bekövetkezett, több évtizedes lehűlési időszakot is sikerült azonosítaniuk a fagyűrűk révén.

Motorcsónakok horgonyoznak a Yellowstone-tó vizén a Yellowstone Nemzeti Parkban, a háttérben a Sziklás-hegység vonulata
Fotó: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton

„Ha sikerül találni a mostanihoz hasonló melegedési időszakokat a történelemben, az rendkívül értékes információ. Az adatok azt mutatják, hogy az 1080-as éveket szélsőséges forróság kísérte, és a 16. században is volt egy nagyjából 130 évig tartó meleg időszak” – mondta Heeter.

Kiszáradt facsoport a Yellowstone Nemzeti Parkban
Fotó: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton

A régmúlt meleg időszakait több évtizedes hőmérsékleti változékonyság jellemezte, ami jelentősen eltért az elmúlt 20 évben tapasztalt hosszan tartó, intenzív melegedési trendektől.

Gyorsfolyású patak a Yellowstone Nemzeti Park területén
Fotó: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton

A jelenlegi, példátlan melegedés súlyosbíthatja az aszályokat, a bozóttüzeket és egyéb ökológiai stresszfaktorokat a Nagy Yellowstone Ökoszisztéma területén.

Gejzír a Yellowstone Nemzeti Parkban Fotó: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton

Heeterék más kutatók számára is hozzáférhetővé tették friss adataikat, amelyek felkerültek a Nemzetközi Fagyűrűadatbankba.

Neked ajánljuk
Nem veszélyesek a tőrösdarazsak, ne bántsuk őket! (videókkal) Védett természeti területek Európában és Magyarországon (infografikák) Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam