2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rovartetemek szagát utánozza csalogatásként egy növény

A növényvilágban egyedülálló módon a lebomló rovartetemek szagát megidézve hívja magához a beporzókat egy Görögországban honos növény virágja.

„Az Aristolochia microstoma virágai különböző illékony anyagok, köztük a zárvatermők által ritkán termelt alkil-pirazinok szokatlan elegyét bocsátják ki.  Az eredményeink azt sugallják, hogy ez az elsőként azonosított virág, amely nem elhullott gerincesek, hanem rothadó rovarok szagát árasztva csalogatja magához a beporzókat” – mondta Stefan Dötterl, a Salzburgi Egyetem munkatársa.

Az új tanulmány szerint a zárvatermők 4-6 százaléka alkalmaz valamilyen „megtévesztő beporzási stratégiát”. Szaggal, színnel vagy érintéssel hirdetik a beporzóknak, hogy nektárral, pollennel, párzási és költési hellyel várják őket, valójában aztán nem adnak semmit.

A megtévesztés működik, mert a beporzók nehezen tesznek különbséget a valódi jutalom és az utánzat között. Számos orchideaféle alkalmazza a megtévesztés gyakorlatát, amely más növényeknél, köztük az Aristolochia nemzetség tagjainál is kifejlődött.

Fotó: mthymettosgreece.com

A nemzetségnek több mint 550 faja él világszerte, különösen a trópusi és szubtrópusi területeken, tagjainak többsége látványos, összetett virággal rendelkezik.

A kutatók három görögországi helyszínről gyűjtöttek be mintákat, és a virágokban talált ízeltlábúak elemzése alapján arra jutottak, hogy a Megaselia nemzetségbe tartozó legyek a növény elsődleges beporzói, mivel csak ezek juttattak be pollent a virágjaiba. Amikor ezek a legyek behatolnak a növénybe, az ideiglenesen fogságba ejti őket, amíg „begyűjti” a rovarokon lévő pollent, majd újra beborítja őket virágporral, és szabadon engedi őket.

A nemzetség többi fajától eltérően az Aristolochia microstoma virágjai alig észrevehetők, barna színűek, vízszintes állásúak, közel vannak a talajhoz, elvegyülve a levelek vagy kövek között. A virág különös elhelyezkedése összefügghet a megtévesztési stratégiájával, ugyanis a beporzását végző legyek a talajhoz közel repülve kutatnak táplálék vagy a petéik számára megfelelő rovartetemek után.

Neked ajánljuk
Eltűnhet a világ legfontosabb terményei vadon élő rokonainak nagy része Őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét célzó fejlesztések hazánk legészakibb nemzeti parkjában Görögország minisztériumot hozott létre a klímaválság kezelésére A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam