2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megmentették a végső kihalástól a nyergeskenguruk egy populációját

Az ausztráliai Queensland államban egy szárazföldi emlősöknél első ízben alkalmazott fajmegőrzési stratégiával sikerült a mentés. A populáció becsült egyedszáma 47-re duzzadt három év leforgása alatt.

Az Új-dél-walesi Egyetem szakemberei begyűjtötték a fiatal, meghatározott méretű kengurukat a vadonból, és egy elkerített területen helyezték el őket, ahol az állatok háborítatlanul, a számukra legnagyobb fenyegetést jelentő vadmacskáktól védve élhetnek, amíg elérik a felnőttkort, és visszaengedik őket a vadonba.

A queenslandi Avocet Nature Refuge természetvédelmi területen mindössze 16 nyergeskenguru élt 2015-ben.

A programba bevont példányok fokozatos szabadon engedésének eredményeként a teljes – vagyis az elkerített övezeten belül és kívül élő egyedeket is magába foglaló – populáció becsült egyedszáma 47-re duzzadt három év leforgása alatt.

A tanulmány vezetője, Alexandra Ross szerint azért fókuszáltak kizárólag a fiatal kengurukra, mert ezek a három kilogrammnál kisebb súlyú erszényesek könnyű zsákmányt jelentenek a vadmacskáknak, míg a felnőtt kenguruk túlélési aránya sokkal magasabb a vadonban.

Fotó: University of New South Wales/medianet.com.au

A szakemberek rájöttek, hogy csupán át kell segíteniük a fiatal példányokat ezen a nehéz perióduson, amikor még kicsik és könnyű elejteni őket.

A nyergeskengurukat kihaltnak hitték 1937-től 1973-ig, amikor felfedezték egy populációjukat a Queensland állambeli Dingóhoz közeli területen.

A kenguruknál bevetett stratégiát, amellyel „kezdeti előnyt” biztosítanak az állatoknak, sikerrel alkalmazták már bizonyos madarak, halak, valamint fókák esetében, és a kutatók úgy vélték, hogy érdemes lenne kiterjeszteni a szárazföldi emlősökre is.

A szakemberek szerint a hosszú ideig tartó elkülönítés egyik hátulütője lehet, hogy az állatokban nem alakul ki természetes félelem a ragadozókkal szemben. A most alkalmazott stratégiánál azonban ennek valószínűleg nem áll fenn a kockázata, mivel az állatok csupán néhány hónapig, legfeljebb egy évig vannak elkülönített területen.

Neked ajánljuk
1300-nál is több lába van az újonnan felfedezett ezerlábúfaj egyik egyedének Településen kívül is eltávolíthatók a veszélyes medvék Romániában 2021 Ausztrália elmúlt évtizedének leghűvösebb, legcsapadékosabb éve volt Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam