2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb földterületeket vesztettek el a brazil őslakosok (videóval)

A Brazília északi részén élő yanomami népcsoport területének nagyjából 200 hektárnyi erdőségét dúlták fel az év első negyedében az illegálisan tevékenykedő aranyásók. Amennyiben a pusztítás ilyen ütemben folytatódik, akkor 2021 újabb negatív rekordot jelenthet a yanomamik számára.

A Hutukara Associacao Yanomami nevű szervezet szerint tavaly 500 hektárnyi amazonasi esőerdő semmisült meg a területükön. Az arany után kutató szerencselovagok a yanomamik eddig 2130 hektárnyi földjét dúlták fel. A védett területet ma már sok helyen mély vájatok és aranybányászok táborai borítják.

A brazil legfelsőbb bíróság napokban született döntése szerint a brazil kormánynak minden tőle telhetőt meg kell tennie a yanomami és a munduruku őslakosok földjeinek megóvásáért.

Az illegálisan tevékenykedő aranyásók a közelmúltban rendőröket és őslakosokat támadtak meg egy földvita hevében. Legkevesebb öt ember – négy aranyásó és egy őslakos – sérült meg tűzharcban.

A Brazíliában élő őslakos közösségek közül a yanomamiké az egyik legnagyobb védett terület a maga csaknem 10 millió hektárjával Roraima és Amazonas államokban. A térségben a szomszédos Venezuelában is honos népcsoport csaknem 27 ezer tagja él.

Az őslakosok egyik faluja Fotó: hutukara.org

A közösség a földjükre illegálisan behatoló emberek, valamint a transzamazóniai autóút elleni harcával vált ismertté. Becslésük szerint 20 ezer illegális aranyásó tevékenykedik a földjükön.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam