2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról

Írók, tudósok, lelkész, filozófus, matematikus, meseterapeuta, természetfotós – íme, egy csokorban néhány megfontolandó gondolat arról, hol az ember helye a természetben.

„A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.” (Szent-Györgyi Albert – Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus)

„A természet erőit nem legyőzni kell, hanem alkalmazkodni kell hozzájuk.” (Bálint gazda)

„Fogadd el a természet ütemét: titka a türelem.“ (Ralph Waldo Emerson – író, költő, unitárius lelkész)

„Az ember a természettől függ, de a természet is függ tőle. A természet alkotta őt; ő pedig átalakítja a természetet. Szüntelenül újjáteremti egykori teremtőjét, s olyanná formálja, amilyen nem volt őelőtte.” (Anatole France – francia író)

„Ha tőlünk sokkal szegényebb országokban boldogabbak az emberek, akkor felmerül a kérdés, hogy mit rontunk el? A természettől eltávolodott kapcsolatunkat átértékelve lehet rajta változtatni, egyszerűen csak ki kell menni egy erdőbe és észrevenni az apró csodáit. Egy gyereknek gyakran sokkal nagyobb élmény lehet a szüleivel gombát szedni vagy találni egy szarvasagancsot, mint egy többmilliós ajándék.” (Máté Bence – természetfotós)

Fotó: Pinterest

„Az ember eleve a természet része, még akkor is, ha megkülönbözteti magát tőle azért, hogy kihasználhassa.“ (Arnold Joseph Toynbee – történész, történelemfilozófus)

„Az ember, természeténél fogva, állat; és sem a természet, sem az alkat eredeti vonásait nem lehet soha eltörölni.“ (Hippolyte Adolphe Taine – francia kritikus, irodalomtörténész)

„A fizikai csapások és az emberi természet kalamitása szükségessé tették a társadalmat. A társadalom pedig megtetézte a természet csapásait. A társadalom kellemetlenségei szükségessé tették a kormányt; és a kormány megtetézte a társadalom csapásait. Íme az emberi természet története.“ (Chamfort – francia író)

„Ember! ne félj! Tudja a titkot a természet, és mosolyog.“ (Victor Hugo – francia romantikus költő, regény- és drámaíró)

„Fák, ha a szabadban állnak és növekedőben vannak, jobban fejlődnek és pompásabb gyümölcsöt fognak hozni, mintha mesterkedéssel, üvegházzal és formák rákényszerítésével nevelték volna.” (Immanuel Kant – német filozófus)

„Az ökoszisztémák elképesztően bonyolult rendszerek, amelyekbe beleavatkozni súlyos veszélyekkel jár. Az állatok és a növények nem feltétlenül a mi szabályaink szerint működnek, amikor egyszer csak úgy döntünk, egyik helyről a másikra telepítjük őket.” (Tom Phillips – amerikai biológus, professzor)

„A természet nem tűri, hogy zsarnokoskodjunk fölötte. Elégedjünk meg annyi hatalommal, amennyit rejtélyeinek megfejtéséből kicsikarhatunk.” (Jacob Bronowski – lengyel–brit matematikus történész)

„Egy napon minden népet arról fognak megítélni, hogy fáikkal miként bántak.” (Kontra Ferenc – költő, író)

„A mezőt senki sem kéri, hogy füvet, galagonyát, csipkebogyót, pipacsot és búzát teremjen, mégis bőkezűen megterít mindenkinek. A mező meghálálja a napfényt meg az esőcseppeket, és gondoskodik az élőlényekről. Akkor vagy jó, ha te is olyanná válsz, mint a mező: vigyázol mindenre, ami él – legyen az bogár, madár, állat, növény vagy ember.” (Boldizsár Ildikó – meseterapeuta)

„Az ember a természet része, így háborúja a természet ellen szükségképpen háború önmaga ellen.” (Rachel Louise Carson – amerikai tengerbiológus, ökológus, író)

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: quotepark.com
Vissza
Hírfolyam