2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról

Írók, tudósok, lelkész, filozófus, matematikus, meseterapeuta, természetfotós – íme, egy csokorban néhány megfontolandó gondolat arról, hol az ember helye a természetben.

„A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.” (Szent-Györgyi Albert – Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus)

„A természet erőit nem legyőzni kell, hanem alkalmazkodni kell hozzájuk.” (Bálint gazda)

„Fogadd el a természet ütemét: titka a türelem.“ (Ralph Waldo Emerson – író, költő, unitárius lelkész)

„Az ember a természettől függ, de a természet is függ tőle. A természet alkotta őt; ő pedig átalakítja a természetet. Szüntelenül újjáteremti egykori teremtőjét, s olyanná formálja, amilyen nem volt őelőtte.” (Anatole France – francia író)

„Ha tőlünk sokkal szegényebb országokban boldogabbak az emberek, akkor felmerül a kérdés, hogy mit rontunk el? A természettől eltávolodott kapcsolatunkat átértékelve lehet rajta változtatni, egyszerűen csak ki kell menni egy erdőbe és észrevenni az apró csodáit. Egy gyereknek gyakran sokkal nagyobb élmény lehet a szüleivel gombát szedni vagy találni egy szarvasagancsot, mint egy többmilliós ajándék.” (Máté Bence – természetfotós)

Fotó: Pinterest

„Az ember eleve a természet része, még akkor is, ha megkülönbözteti magát tőle azért, hogy kihasználhassa.“ (Arnold Joseph Toynbee – történész, történelemfilozófus)

„Az ember, természeténél fogva, állat; és sem a természet, sem az alkat eredeti vonásait nem lehet soha eltörölni.“ (Hippolyte Adolphe Taine – francia kritikus, irodalomtörténész)

„A fizikai csapások és az emberi természet kalamitása szükségessé tették a társadalmat. A társadalom pedig megtetézte a természet csapásait. A társadalom kellemetlenségei szükségessé tették a kormányt; és a kormány megtetézte a társadalom csapásait. Íme az emberi természet története.“ (Chamfort – francia író)

„Ember! ne félj! Tudja a titkot a természet, és mosolyog.“ (Victor Hugo – francia romantikus költő, regény- és drámaíró)

„Fák, ha a szabadban állnak és növekedőben vannak, jobban fejlődnek és pompásabb gyümölcsöt fognak hozni, mintha mesterkedéssel, üvegházzal és formák rákényszerítésével nevelték volna.” (Immanuel Kant – német filozófus)

„Az ökoszisztémák elképesztően bonyolult rendszerek, amelyekbe beleavatkozni súlyos veszélyekkel jár. Az állatok és a növények nem feltétlenül a mi szabályaink szerint működnek, amikor egyszer csak úgy döntünk, egyik helyről a másikra telepítjük őket.” (Tom Phillips – amerikai biológus, professzor)

„A természet nem tűri, hogy zsarnokoskodjunk fölötte. Elégedjünk meg annyi hatalommal, amennyit rejtélyeinek megfejtéséből kicsikarhatunk.” (Jacob Bronowski – lengyel–brit matematikus történész)

„Egy napon minden népet arról fognak megítélni, hogy fáikkal miként bántak.” (Kontra Ferenc – költő, író)

„A mezőt senki sem kéri, hogy füvet, galagonyát, csipkebogyót, pipacsot és búzát teremjen, mégis bőkezűen megterít mindenkinek. A mező meghálálja a napfényt meg az esőcseppeket, és gondoskodik az élőlényekről. Akkor vagy jó, ha te is olyanná válsz, mint a mező: vigyázol mindenre, ami él – legyen az bogár, madár, állat, növény vagy ember.” (Boldizsár Ildikó – meseterapeuta)

„Az ember a természet része, így háborúja a természet ellen szükségképpen háború önmaga ellen.” (Rachel Louise Carson – amerikai tengerbiológus, ökológus, író)

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: quotepark.com
Vissza
Hírfolyam