2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hosszabb ásítás, nagyobb agy

Egy a Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmány eredménye alátámasztja azt az elméletet, amely szerint az ásítás az agy hűtőmechanizmusaként alakult ki.

A nagyobb aggyal és több neuronnal rendelkező állatok hosszabban ásítanak – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely munkája során emlősök és madarak 1300 különböző ásítását elemezte.

A néhány éve felállított elmélet szerint a hideg levegő belélegzése és a szájüreget körülvevő izmok egyidejű összehúzódása a hidegebb vér agyba áramlását segíti.

Mivel a nagyobb agyaknak nagyobb energiaigényük van, és az agy hőmérséklete részben a hőtermelés révén befolyásolja az idegi aktivitást, az elmélet szerint a nagyobb agyú állatoknak hosszabb ideig kell ásítaniuk, hogy azonos mértékű hűtő hatást érjenek el.

Fotó: flickr.com/Thomas Vorwerg

A vizsgálat során a kutatók ásító emlősökről és madarakról készített videófelvételeket elemeztek. Összesen 101 fajhoz tartozó 697 állat 1291 ásítását vizsgálták.

Megállapították, hogy az emlősök lényegesen hosszabban ásítanak, mint a hasonló agy- és testtömegű madarak. Ez a kutatók szerint a madarak magasabb maghőmérsékletével magyarázható. A környezet és a test között nagyobb a hőmérsékletkülönbség, ezért a madaraknak elég egy rövidebb ásítás is ahhoz, hogy jelentős hűtő hatást érjenek el.

Az egyetlen kivétel a csupasz turkáló vagy csupasz vakondpatkány (Heterocephalus glaber), amely nagyon kicsi agya ellenére olyan hosszan ásít, mint egy jaguár. Ennek oka a szakértők szerint az lehet, hogy a vakondpatkányok – egyedül az emlősök között – hidegvérűek.

Neked ajánljuk
Javul a tonhal helyzete, romlik a komodói varánuszé Találékonyak a vadonban élő Goffin-kakaduk Kittenberger Kálmán: A megváltozott Afrika (Rádiószínház – 2018. 10. 01.) Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam