2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meglepte a tudósokat egy új-guineai „csokibékafaj”

Egy „csokibékafajt” fedeztek fel Új-Guineában az ausztrál Griffith Egyetem és a Queenslandi Múzeum kutatói, akik szerint a Litoria mira névre keresztelt kétéltű hasznos információkkal szolgálhat Ausztrália és a tőle északra található sziget ősi kapcsolatáról.

„A Litoria mira legközelebbi ismert rokona a kék levelibéka, más néven ausztrál levelibéka. A két faj hasonlóan néz ki, kivéve, hogy az egyik általában zöld színű, míg az újonnan azonosított fajnak általában bájos csokoládébarna színe van” – mondta Paul Oliver, az egyetem munkatársa.

„Azért adtuk a Mira, vagyis latinul meglepő vagy furcsa nevet a Litoria nem ezen új fajának, mert meglepődtünk, amikor az Ausztráliában jól ismert és gyakori kék levelibéka egy eddig ismeretlen rokonát fedeztük fel Új-Guinea alacsonyan fekvő esőerdőiben” – tette hozzá a szakember.

Fotó: news.griffith.edu.au/Steve Richards

Steve Richards, a Dél-Ausztráliai Múzeum munkatársa szerint a Litoria mira feltehetőleg széles körben elterjedt faj Új-Guineában, ám azokat a meleg, mocsaras, krokodiloktól hemzsegő vidékeket kedveli, ahová az emberek nem nagyon merészkednek.

„Noha Új-Guinea nem egy olyan hely, amelyet a legtöbb ausztrál jól ismer, sok a közös állatcsoportunk. Új-Guinea biológiai sokféleségének a megismerése segít jobban megérteni Ausztrália egyedülálló faunájának történetét és eredetét” – jegyezte meg Richards, az Australian Journal of Zoology című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője. 

Neked ajánljuk
Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat 1300-nál is több lába van az újonnan felfedezett ezerlábúfaj egyik egyedének Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam