2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mik azok a „szellemhálók” Hawaii körül? (videóval)

A Hawaii környéki vizek élővilágára súlyos fenyegetést jelentő és a partokat a beléjük gabalyodott állatok tetemeivel beterítő „szellemhálók” eredetének felkutatásába kezdtek helyi szakemberek.

A szakértők szerint a halászhálók egy része véletlenül veszik oda a tengerben, ám előfordul, hogy az illegálisan tevékenykedő halászhajók szándékosan hátra hagyják őket, vagy a halászok egyszerűen kivágják és a vízbe dobják a hálók sérült részeit, ahelyett, hogy visszavinnék a darabokat a szárazföldre.

A szellemhálók gyakran évtizedeken át sodródnak a nyílt vízben, foglyul ejtve a tengeri teremtményeket, végigszántva a korallzátonyokat, súlyos ökológiai károkat okozva.

Noha világszerte előfordulnak az óceánokban, a Hawaii körüli vizek igazi gócpontjai ezeknek a tengeri hulladékoknak, mivel a csendes-óceáni nagy szeméttenger keletre, egy másik hatalmas hulladékmező pedig nyugatra terül el a szigetcsoporttól.

A szellemhálók azonosításra irányuló erőfeszítéseket rendkívül megnehezíti, hogy a tengeri hulladékok rengeteg különböző országból származnak, és a hálókon szinte semmilyen egyedi azonosító vagy jellegzetesség nincsen.

A Hawaii Pacific University hallgatója, Drew McWhirter és kollégái most igazi detektívmunkába kezdtek, hogy visszakövessék ezeket a szellemhálókat egészen a halászhajókig és a gyártókig.

Hálóba tekeredett tengeri teknős Fotó: wikimedia.org

„Nagy kihívásnak nézünk elébe, megpróbáljuk visszakövetni őket a forrásig. Ha elbukunk, az újabb bizonyítékul fog szolgálni a törvényalkotók számára a halászfelszerelések azonosíthatóságának fontosságáról, és talán előtérbe hozza az ezzel kapcsolatos szabályozásokat” – mondta Jennifer Lynch, az egyetem tengeri hulladékkal foglalkozó kutatóintézetének társigazgatója, hozzátéve: a lehető legalaposabban fognak eljárni a vizsgálat során, hogy a legpontosabban tudják bemutatni a problémát.

A kutatók három helyszínről gyűjtenek be szellemhálókat, köztük a lakatlan Északnyugati Hawaii-szigetek partjaitól, amely a Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Emlékhely része. Egy áprilisi expedíción csaknem 50 tonna hálót és egyéb felszerelést gyűjtöttek be a világörökség részét képező Papahanaumokuakea területén.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam