2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországi famatuzsálemek felmérése

A munka majdnem 11 évig tartott, és csaknem 2 ezer faegyedet vizsgált meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatója, hogy feltérképezze hazánk faóriásait. A vizsgált egyedek több mint fele jó vagy kitűnő állapotban volt, de a fák mintegy 6 százaléka elpusztult.

A MATE vizsgálata kiemeli: a nagy törzskerületű fák változatos mikroélőhelyeket tartanak fenn, mint például odvak, korhadt törzsek, ágak, pusztuló koronák, hámló kérgek, amelyek mindegyike sok speciális fajnak ad otthont. Ilyenek például a gombák, zuzmók, madarak, apró emlősök és veszélyeztetett rovarfajok.

Ezért is tekinthetők az öreg fák által meghatározott rendszerek a biodiverzitás globális forrópontjainak

olvasható a MATE közleményében.

Balkány (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), óriás mamutfenyő. Mellmagassági törzskerülete 570 cm. A fotó készítésének éve: 2014
Fotó: uni-mate.hu/Takács Márton

Egyes fák a koruk, a méretük, a normálistól eltérő fejlődésük vagy történelmi, népi vonatkozásuk miatt érdemelnek védelmet, de vannak olyan idegenhonos fajok is Magyarországon, amelyek legnagyobb példányaira ritkaságuk miatt kell kitüntetett figyelmet fordítani. 

Takács Márton, a MATE kutatója terepi kutatásain több mint 45 ezer kilométert tett meg, hogy feltérképezze ezeket a kulturális, érzelmi hagyatékként is szolgáló természeti kincseket.

Az idős és nagyméretű fák az ország természeti örökségének pótolhatatlan, s felbecsülhetetlen elemei.

Surd (Zala megye), szelídgesztenye a szőlőspincék között. Mellmagassági törzskerülete 762 cm. A fotó készítésének éve: 2010
Fotó: uni-mate.hu/Takács Márton

A kutató 48 nemzetségből, azon belül 72 fajból vizsgálta az egyedeket. A legtöbb faegyed közönséges bükk (400 darab) és kocsányos tölgy (379 darab) volt.

A vizsgált egyedek 52,35 százaléka jó vagy kitűnő állapotban volt, a fák mintegy 6 százaléka elpusztult.

Köröstarcsa (Békés megye), fekete nyár. Mellmagassági törzskerülete 1088 cm. A fotó készítésének éve: 2012
Fotó: uni-mate.hu/Takács Márton

Bizonyos fajok legnagyobb képviselői – például a nyárfák – általában rossz állapotban vannak.

„Az elmúlt egy-két évtizedben olyan óriásokat vesztettünk el, mint a szentgyörgyvári szelídgesztenye, a zsennyei kocsányos tölgy, a rák-tanyai hegyi szil vagy éppen a balatonhenyei bükk” – hívja fel a figyelmet a szakértő, aki bízik abban, hogy az analízis során kapott adatok hozzájárulhatnak e ritka természeti értékeket képviselő növények védelméhez, továbbéléséhez.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam