2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Részleges napfogyatkozást láthatunk június 10-én Magyarországról is

A jelenséget szabad szemmel, napszűrő nélkül nem fogjuk látni, a Nap fényességének 2-3 százalékos csökkenése egyáltalán nem tűnik fel.

Budapestről a Hold a napátmérő 8 százalékát takarja csak ki, így szabad szemmel nem lehet majd észrevenni a jelenséget. Naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel viszont jól megfigyelhető lesz.

Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet a Földre.

Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló

A jelenlegi napfogyatkozás a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten látszik. Magyarország most éppen a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el. Míg Budapestről a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarja ki, Szegedről mindössze a 4 százalékát.

A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12 óra 45-kor lesz, és 13 óra 27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől pár perces eltérések lehetnek az ország többi részén.

A maximális kitakarás idején a napkorongba beleharapó Hold szabad szemmel is látható lesz, de aki követni akarja, annak érdemes megfelelő napnéző szűrőt beszereznie. Szabadszemes megfigyelés esetén a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak, csakúgy, mint a hegesztőüvegek, DIN 12-es fokozattól – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján, ahová érdemes további részletek végett ellátogatni a június 10-i napfogyatkozásról.

A csillagászok figyelmeztetnek rá, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatók. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

Neked ajánljuk
Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: svabhegyicsillagvizsgalo.hu
Vissza
Hírfolyam