2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Atomrobbantások „mellékterméke”: meghatározható a cetcápák kora

A hidegháborúban nyakra-főre zajlottak az atomrobbantások, jelentős környezeti károkat okozva. Az ekkor keletkezett radioaktív maradványanyagok most egy új, érdekes gyakorlati kutatást is lehetővé tesznek.

A cetcápák életkorát nem könnyű megbecsülni, mivel a cápákból általában hiányoznak az otolitnak nevezett csontos szerkezetek, melyeket a tudósok más halak életkorának felmérésére használnak.

A cetcápák (Rhincodon typus) életkorának meghatározásában a hidegháborús, víz alatti atomrobbantások során létrejött radioaktív anyag szolgál segítségül. Ennek a cápafajnak a csigolyái úgy jönnek létre, hogy a porcalkotási folyamat során a fák évgyűrűihez hasonló növekedési gyűrűk keletkeznek bennük, de eleinte nem volt egyértelmű, hogy évente hány ilyen gyűrű keletkezik.

A kutatások a szén C-14-es izotópjának mérésével indultak, mivel ez egyfelől természetes úton is keletkezik, másfelől az atombombák robbanásai is előállítják.

Fotó: commons.wikimedia.org/Derek Keats

A C-14-es izotóp szintjének növekedése először a légkörre, majd az óceánokra is jellemző volt. A vízből az izotóp hamar az élőlények szervezetébe jutott a táplálékláncon keresztül. Ott ezek után a különböző szövetekben lerakódott, a cetcápák esetében a porcaikban. 

A kutatók ennek következtében már meg tudták állapítani a vizsgált állatok életkorát. Az első nagy felfedezés az volt, hogy a porcokban minden egyes gyűrű egy évnek feleltethető meg.

A tengeri fajok esetében fontos pontosan megállapítani a növekedés gyorsaságát. Ebből következtetni lehet arra, hogy az adott faj mennyire ellenálló az olyan környezeti veszélyekkel szemben, mint például a túlhalászat.

A megvizsgált múzeumi cápapéldányok legidősebbje 50 évesnek bizonyult, 10 méteres testhosszal. A becslések szerint azonban az állat mind ennek a hossznak, mind pedig az életkornak a dupláját is elérheti.

Neked ajánljuk
Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval) Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról Az áfonya maga az egészség Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam