2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Arcfelismerő rendszert akarnak bevezetni a koalák megóvásáért

Ausztrál kutatók a koalák védelme érdekében mesterséges intelligencia segítségével próbálják a jövőben monitorozni a főutaknál létesített vadátjárókon átkelő állatokat.

A Griffith Egyetem kutatócsoportja az új technológiával azoknak a koaláknak a viselkedését akarja megfigyelni, amelyek a forgalmas főutaknál kialakított föld alatti ösvényeket és a felüljárókat használják Queensland államban.

A koalaátkelőknél eddig is voltak kamerák, ám ezeknek a felvételeit manuálisan kellett ellenőrizni, hogy megállapítható legyen, koalák vagy más állatok használják azokat. A kutatás vezetője, Jun Zhou szerint

a mesterséges intelligencia rengeteget fejlődött az elmúlt tíz évben, így már nemcsak a koalákat általában, hanem az egyes példányokat is segíthet azonosítani.

Fotó: new.griffith.edu.au

A Griffith Egyetem közlése szerint a kutatók állatvédő csoportokkal együtt tanítják a mesterséges intelligenciát arra, hogyan különböztesse meg az egyedeket megjelenésük és mozgásuk alapján. Azt remélik, az így gyűjtött adatok hozzájárulnak annak megértéséhez,

hogyan és hányan használják a koalák az átkelőhelyeket, és hogy hol lenne ezeknek a legjobb helyük az állatok védelme érdekében.

1997 és 2018 között évi átlagban 356 koala került állatmenhelyre vagy -kórházba olyan sérüléssel, amelyet közúti baleset okozott. A gázolások megelőzése az egyik legfontosabb teendő a koalák megmentésében.

Az állami támogatású projekt júliusban indul, amikor húsz – kamerát, mozgásérzékelőt, vezeték nélküli adattovábbítót és napelemet magába foglaló – megfigyelőrendszert szerelnek fel különböző helyszíneken Brisbane közelében.

A koalák Ausztrália keleti partvidéke mentén élnek, de kihalástól fenyegetett fajként tartják őket számon élőhelyüknek a fakitermelés, az infrastruktúra-fejlesztés és az erdőtüzek okozta pusztulása miatt.

Neked ajánljuk
Veszélyben az ausztrál cápák, ráják és macskahalak Másodszor fenyegeti kihalás a koalákat? Hogyan készítsük fel a szőlőt az extrém időjárásra és a gombás megbetegedésekre? (videó) Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam