2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rohamtempóban irtják a brazil esőerdőt

Több mint 40 százalékkal nagyobb területű esőerdőt pusztítottak ki idén májusban Amazónia brazíliai térségében a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kivágott 1180 négyzetkilométernyi terület több mint kétszerese Budapestének.

Idén már harmadik hónapja rekordmértékű esőerdő-pusztítást rögzítettek a műholdfelvételek, és most először haladta meg az ezer négyzetkilométernyi területet az erdőkivágás május hónapban a térségben

az Inpe nemzeti űrkutató intézet adatai szerint.

A brazil űrkutató intézetnek külön programja van az esőerdő irtásának megfigyelésére – az Amazonia Fotó: inpe.br

Amazónia területének nagy része, egy Nyugat-Európa nagyságú terület Brazíliában, kilenc szövetségi állam területén van. John Kerry, az Egyesült Államok klímamegbízottja a közelmúltban felszólította a dél-amerikai országot, hogy segítse a klímaváltozás elleni harcot, tegyen erőfeszítéseket az Amazonas térségének megőrzésére.

Jair Bolsonaro brazil elnök hatalomra kerülésekor ígéretet tett arra, hogy megnyitja a térséget a gazdasági kiaknázás előtt.

Az Egyesült Államok kezdeményezésére áprilisban megrendezett klímacsúcson Bolsonaro hangnemet váltott az Amazonas térségének megőrzéséről, és hajlandóságának adott hangot az erdőirtás megfékezésére, sok bírálója azonban kétkedésének adott hangot szavai hitelességét illetően.

Neked ajánljuk
Közel 17 millió állat veszhetett oda a Pantanal erdőtüzeiben (videóval) Közel 17 millió állat veszhetett oda a Pantanal erdőtüzeiben (videóval) Az Egyenlítő vad titkai – 1. évad (természetfilm) Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam