2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már 500 kilométert gyalogolt Kínában egy elefántcsorda (videókkal)

Egy nap alatt további 12 kilométert tett meg Kínában egy vándorló vadelefántcsorda, amely súlyos károkat okozva, egyebek között egész kukoricatáblákat felemésztve és istállókat romba döntve kóborolt mintegy 500 kilométert az elmúlt hónapokban a délnyugati Jünnan tartományban, és már annak fővárosához, Kunminghoz érkezett.

A kínai közösségi médiában a múlt héten bukkantak fel olyan felvételek, amelyeken a 15 ázsiai elefánt lakott területen sétál keresztül. Azóta az egész ország feszült figyelemmel követi nyomon az ormányosok vonulását, amelyet a hatóságok igyekeznek rendezett keretek között tartani.

Az állatokat immár 510 emberrel, 110 járművel és 14 drónnal megfigyelő és kísérő rendőrök kiürítik előttük az utakat a gyorsabb továbbhaladás érdekében, és próbálják elterelni őket a sűrűn lakott településektől.

Június 7-i beszámoló a vándorlásról:

Helyi idő szerint szombat délután a csorda még mindig a tartomány fővárosa, Kunming térségében tartózkodott, ezért az elsődleges céllá az vált, hogy távol tartsák őket a nyolc és félmillió lakosú várostól, és délnyugati irányba tereljék tovább az állatokat.

Nem tudni, hogy az elefántok miért hagyták el tavaly természetes élőhelyüket.

Egy 16 egyedből álló csapat 2020 márciusában indult útnak, és novemberben érkezett meg Pu'er városába, ahol az egyik nőstény egy borjúnak adott életet.

A csorda öt hónap múlva, április közepén kelt ismét útra, majd egy héttel később két elefánt kivált, a többi állat pedig tovább haladt észak felé.

Útjuk során az állatok hatalmas károkat okoztak, egész kukoricatáblákat ettek fel, istállókat zúztak össze, és víztartályokat ürítettek ki. Halálesetről azonban eddig nem érkezett jelentés. A kínai állami televízió becslései szerint az okozott kár legkevesebb 6,8 millió jüanra (300 millió forintra) rúg.

A szakemberek szerint a nagyszabású fejlesztések miatt az elefántok élőhelyei zsugorodnak, a hagyományos pufferzónák fokozatosan eltűnnek.

Mindezek nyomán az emberek és elefántok összetalálkozásai egyre gyakoribbá válnak.

A legfrissebb beszámoló az elefántok útjáról, Kunming felé:

Jünnanban a vadon élő elefántok száma 300 körülire nőtt az 1980-as években becsült kevesebb mint 200-ról, az állatok természetes élőhelye azonban a 45 évvel ezelőtti több mint 2000 négyzetkilométerről mostanra kevesebb mint 500 négyzetkilométerre csökkent.

Kínában az elefántok a legmagasabb szintű védelmet élvezik.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam