2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rohamléptekben folyik az erdőtelepítés Kínában (videóval)

A világ erdőterületei az elmúlt tíz évben mintegy 1,1 százalékkal csökkentek. Nagyjából 470 ezer négyzetkilométernyi – egy spanyolországnyi – erdő tűnt el. Az erdős területek nagysága jelentősen eltérő mértékben változott a különböző földrészek között.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) számításai szerint a csökkenés az alábbi mértékű volt a kontinenseken 2010 és 2020 között, százalékban:

  • Óceánia +2,3
  • Ázsia +1,9
  • Európa +0,3
  • Észak-Amerika -0,3
  • Dél-Amerika -3
  • Afrika -5,8
Az erdőterületek megoszlása a földrészek között 2020-ban. Az orosz erdőket teljesen mértékben Európához számították, az összes európai erdő 80 százalékét teszik ki
Forrás: FAO/Flourish

Az ázsiai növekedés Kínának köszönhető, ugyanis a kontinensen számottevően csökkent volna az erdők aránya, ha Kína nem erdősít jelentős mértékben.

Kínában 1978-ban indult el egy jelentős erdőtelepítési program Belső-Mongóliában, Nagy Zöld Fal (Great Green Wall) néven.

Az erdősítési program eredeti célja az volt, hogy visszaszorítsák a Mongóliával szomszédos területek elsivatagosodását.

A Góbi-sivatagból induló, egyre súlyosabb homokviharok komoly károkat okoztak a kínai mezőgazdaságnak, de a japánnak, az észak- és dél-koreainak is, ezért úgy döntöttek, hogy megállítják a sivatagosodást. 1978 óta minden tavasszal vállalati dolgozók, kormányzati tisztviselők és iskolások vesznek részt nagy számban faültetési programokban az északi határnál.

Eleinte sokat hibáztak a minél gyorsabb eredmény elérése miatt. Több millió fát kellett kivágni, látványosan kiütközött a hasonló telepített erdők hátránya: jóval sérülékenyebbek a kártevők és a betegségek ellen az egy vagy néhány fajból álló erdők, mint egy komplett ökoszisztéma.

A telepített, egy fafajból állók erdők ráadásul jelentősen kevesebb szén-dioxidot tudnak megkötni, mint a természetes erdők, ami a klímaváltozás mérséklése miatt lenne fontos.

Kína erdőterületei harminc év alatt látványosan, mintegy 50 százalékkal nőttek. Jelenleg nagyjából az ország 23 százalékát borítják erdők, amelyek több mint egyharmada telepített.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam