2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rohamléptekben folyik az erdőtelepítés Kínában (videóval)

A világ erdőterületei az elmúlt tíz évben mintegy 1,1 százalékkal csökkentek. Nagyjából 470 ezer négyzetkilométernyi – egy spanyolországnyi – erdő tűnt el. Az erdős területek nagysága jelentősen eltérő mértékben változott a különböző földrészek között.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) számításai szerint a csökkenés az alábbi mértékű volt a kontinenseken 2010 és 2020 között, százalékban:

  • Óceánia +2,3
  • Ázsia +1,9
  • Európa +0,3
  • Észak-Amerika -0,3
  • Dél-Amerika -3
  • Afrika -5,8
Az erdőterületek megoszlása a földrészek között 2020-ban. Az orosz erdőket teljesen mértékben Európához számították, az összes európai erdő 80 százalékét teszik ki
Forrás: FAO/Flourish

Az ázsiai növekedés Kínának köszönhető, ugyanis a kontinensen számottevően csökkent volna az erdők aránya, ha Kína nem erdősít jelentős mértékben.

Kínában 1978-ban indult el egy jelentős erdőtelepítési program Belső-Mongóliában, Nagy Zöld Fal (Great Green Wall) néven.

Az erdősítési program eredeti célja az volt, hogy visszaszorítsák a Mongóliával szomszédos területek elsivatagosodását.

A Góbi-sivatagból induló, egyre súlyosabb homokviharok komoly károkat okoztak a kínai mezőgazdaságnak, de a japánnak, az észak- és dél-koreainak is, ezért úgy döntöttek, hogy megállítják a sivatagosodást. 1978 óta minden tavasszal vállalati dolgozók, kormányzati tisztviselők és iskolások vesznek részt nagy számban faültetési programokban az északi határnál.

Eleinte sokat hibáztak a minél gyorsabb eredmény elérése miatt. Több millió fát kellett kivágni, látványosan kiütközött a hasonló telepített erdők hátránya: jóval sérülékenyebbek a kártevők és a betegségek ellen az egy vagy néhány fajból álló erdők, mint egy komplett ökoszisztéma.

A telepített, egy fafajból állók erdők ráadásul jelentősen kevesebb szén-dioxidot tudnak megkötni, mint a természetes erdők, ami a klímaváltozás mérséklése miatt lenne fontos.

Kína erdőterületei harminc év alatt látványosan, mintegy 50 százalékkal nőttek. Jelenleg nagyjából az ország 23 százalékát borítják erdők, amelyek több mint egyharmada telepített.

Neked ajánljuk
Új erdőt létesít az Ipoly Erdő Zrt. Tovább nő a hazai erdőállomány A túlzásba vitt fásítás kontraproduktív is lehet Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam