2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyeztetett bambuszcápakölyköket sikerült visszatelepíteni Thaiföldön

Negyven hosszúfarkú szőnyegcápakölyköt (más néven bambuszcápát) telepítettek fajmegőrző szakemberek múlt héten a Thai-öböl mélyére, segítendő a veszélyeztetett faj megmentését.

A tengerek mélyén élő kicsiny, lassan mozgó, csíkos testű ragadozónak igen hosszú farka van, ezért is kapta a nevét. Az elmúlt években sorolták a mérsékelten fenyegetett fajok közé a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, mivel az állat igen népszerűvé vált a halakat gyűjtők és az egzotikus ételeket kedvelők körében.

„Ahelyett, hogy a legtöbb más állathoz hasonlóan a víz felületén engednénk a tengerbe őket, lemerülünk a tengeri talapzatra, hogy biztonságos térségben engedjük ki a cápakölyköket, hogy jobban biztosítsuk túlélésüket. Ha a vízfelszínen engedjük el őket, nagyobb az esély arra, hogy a nagyobb halak megeszik őket” – magyarázta Udom Krueniam thaiföldi halászati illetékes a Reuters hírügynökségnek.

A két-három hónapos barnasávos bambuszcápákat egy számukra telepített mesterséges korallzátonynál engedték ki a búvárok a kosarakból mintegy 18 méter mélyen.

Bambuszcápa Fotó: wikimedia.org

A Thai-öbölben és Délkelet-Ázsia, Japán és Észak-Ausztrália térségében élő hosszúfarkú szőnyegcápák a legkisebb tengeri ragadozók közé tartoznak, maximum 1,2 méteresre nőnek, és az emberre egyáltalán nem veszélyesek.

A kutatók azt remélik, hogy az öböl mélyére engedett kölykök megtelepednek új otthonuk térségében, és szaporodni is fognak.

A kutatók nem a ragadozók által fenyegetett tengeri környezetben, hanem a szárazföldön lévő Panida BuaLangka kutatóintézet akváriumában segítik a tojások költését és a kicsinyek kikelését.

Udom szerint egy tavalyi sikeres keltetési program következtében idén több kölyköt tudnak az öbölbe telepíteni. Programjukban eddig már több mint 200 cápakölyköt engedhettek ki a Thai-öböl mélyén.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam