2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bombadetektorokkal bukkantak új bálnapopulációra

Az esetleges atombombatesztek észlelésére használt víz alatti mikrofonok révén fedezték fel a törpe kék bálnák egy eddig ismeretlen populációját az Indiai-óceánban az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem szakemberei.

A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, Emmanuelle Leroy szerint a veszélyeztetett kék bálnák legkisebb alfajának képviselőit rendkívül nehéz felkutatni, mivel nagyon ritkák, és hatalmas területen élnek szétszóródva.

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (CTBTO) 2002 óta használ fejlett, víz alatti mikrofonokat az esetleges atombombatesztekből eredő hanghullámok észlelésére. Az óceán egyéb hangjait is rögzítő felvételek a tudósok számára is hozzáférhetők a tengertudományi kutatásokhoz.

Az ausztrál szakemberek az adatokat tanulmányozva lettek figyelmesek egy szokatlanul erős hangra: egy bálnaénekre, amelyet korábban már észleltek a felvételeken, ám továbbra is csak keveset tudtak róla.

A hang szerkezetének, frekvenciájának és ütemének alapos tanulmányozása révén rájöttek, hogy a törpe kék bálnák egy olyan csoportjához köthető, amelyet még nem azonosítottak a térségben.

Fotó: salsalis.com.au

Noha a kutatók biztosak az eredményeikben, Leroy szerint lehetetlen megerősíteni a felfedezést vizuális megfigyelés nélkül, ami bonyolult és költséges vállalkozás lenne egy ilyen rejtélyes állat esetében, ezért nem valószínű, hogy a közeljövőben sikerül igazolni a megállapításukat.

A felfedezés mindenesetre hatalmas hír a tengeri élővilág védelme szempontjából, mivel a kék bálnák a kihalás szélére kerültek a túlhalászat miatt a XX. században.

Neked ajánljuk
Helybéliekkel mérik fel a Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam