2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elveszíthetik afrikai élőhelyüket az emberszabású majmok

A gorillák, csimpánzok és bonobók már most is veszélyeztetettek vagy kritikusan veszélyeztetettek. A klímaválság, a vadon élő területek ásványkincsek, fa és élelmiszer miatt történő elpusztítása, az emberi népesség növekedése együttesen 2050-re megtizedeli az életterüket.

Az emberiség legközelebbi rokonai, az emberszabású majmok egy, a Diversity and Distributions című folyóiratban megjelent tanulmány előrejelzései szerint az elkövetkező évtizedekben elveszíthetik afrikai hazájuk 90 százalékát – számolt be róla a greendex.hu.

Ugyan néhány új terület éghajlati szempontból alkalmas élőhellyé válhatnak a majmok számára, de a kutatók kételkednek abban, hogy időben be tudnak vándorolni ezekre a területekre.

Közép- és Nyugat-Afrikában a majmok mai elterjedési területei már most is sokkal kisebbek, mint a múltban.

A kutatók az elemzéshez a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (Union for Conservation of Nature) adatbázisának adatait használták fel a fajok populációiról, veszélyeiről és a természetvédelmi intézkedésekről – több száz helyszínen, 20 év alatt.

Bonobo vagy pigmeus csimpánz (Pan paniscus) a Lola állatmenhelyen, a Kongói Demokratikus Köztársaságban
Fotó: flickr.com/WWF-Netherlands – Bente van der Wilt

A legtöbb majomfaj a síkvidéki élőhelyeket kedveli, amelyek az éghajlati válság miatt egyes helyeken egyre melegebbek, szárazabbak és kevésbé alkalmasak ott élésre. A magaslatok vonzóbbá válnak, feltéve, hogy a majmok el tudnak jutni oda.

A kutatásban közel 50 egyetem, kutatóintézet és természetvédelmi szervezet tudósai vettek részt. Két forgatókönyvet elemeztek: az egyikben intézkedéseket tesznek az éghajlatváltozás, az élőhelyek csökkenése és az emberi népességnövekedés megfékezésére, a másikban pedig keveset tesznek. Az első forgatókönyv szerint 2050-re 85, a második forgatókönyv szerint pedig 94 százalékos lesz a veszteség.

Az emberszabású majmok legnagyobb védelmezői leginkább azon gazdag nemzetek fogyasztói lehetnek, akik a fenntartható módon előállított termékeket követelik.

Jelenleg ugyanis a mobiltelefonokhoz használt ásványi anyagok, a fa és a pálmaolaj exportja a fő hajtóereje a majompopulációk csökkenésének.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam