2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németországban is újrahonosították az Alpok legnagyobb madarát (videóval)

Több mint 140 év után újra élnek szakállas saskeselyűk Németországban. Két fiatal nőstényt engedtek szabadon Bajorországban, a Berchtesgadeni Nemzeti Parkban múlt héten egy európai szintű újrahonosítási program keretében. A hosszabb távú tervek egészen Ázsiáig vezetnek.

A bajor nemzeti parkban az elkövetkező 10 évben évente 2-3 további saskeselyűt telepítenek vissza a vadonba, a projektre 750 ezer eurót költenek.

A saskeselyűk bajorországi meghonosítása nemcsak azért fontos, mert az Alpok legnagyobb, 2,9 méteres szárnyfesztávolságot is elérő madarai hozzátartoznak a helyi élővilághoz, hanem azért is, mert betöltenek egy földrajzi űrt: hosszabb távon Marokkótól Olaszországon, a Balkánon és Törökországon át Közép-Ázsiáig terjedő élőhelyet akarnak létrehozni

– mondta el Norbert Schäffer, a tartományi madárvédelmi szövetség elnöke.

Az Alpok nyugati részén már korábban sikeresen újrahonosították a 90 százalékban patások tetemeivel táplálkozó dögevőket. A tapasztalatok szerint a legtöbb ragadozó átmeneti vándorlás után szabadon engedési helyének térségében alakít ki saját territóriumot.

Az Alpokban az utolsó vadon élő szakállas saskeselyűt 1913-ban ejtették el az olaszországi Aosta-völgyben. A faj európai szintű újrahonosítása 1986 óta tart.

Neked ajánljuk
Ismét törpedisznókat juttattak vissza az indiai vadonba 7000 kilométeres repülőút vár Kenyáig egy egész elefántcsordára Még sosem jött világra vadonban gorillakölyök fogságban született szülőktől – mostanáig Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam