2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németországban is újrahonosították az Alpok legnagyobb madarát (videóval)

Több mint 140 év után újra élnek szakállas saskeselyűk Németországban. Két fiatal nőstényt engedtek szabadon Bajorországban, a Berchtesgadeni Nemzeti Parkban múlt héten egy európai szintű újrahonosítási program keretében. A hosszabb távú tervek egészen Ázsiáig vezetnek.

A bajor nemzeti parkban az elkövetkező 10 évben évente 2-3 további saskeselyűt telepítenek vissza a vadonba, a projektre 750 ezer eurót költenek.

A saskeselyűk bajorországi meghonosítása nemcsak azért fontos, mert az Alpok legnagyobb, 2,9 méteres szárnyfesztávolságot is elérő madarai hozzátartoznak a helyi élővilághoz, hanem azért is, mert betöltenek egy földrajzi űrt: hosszabb távon Marokkótól Olaszországon, a Balkánon és Törökországon át Közép-Ázsiáig terjedő élőhelyet akarnak létrehozni

– mondta el Norbert Schäffer, a tartományi madárvédelmi szövetség elnöke.

Az Alpok nyugati részén már korábban sikeresen újrahonosították a 90 százalékban patások tetemeivel táplálkozó dögevőket. A tapasztalatok szerint a legtöbb ragadozó átmeneti vándorlás után szabadon engedési helyének térségében alakít ki saját territóriumot.

Az Alpokban az utolsó vadon élő szakállas saskeselyűt 1913-ban ejtették el az olaszországi Aosta-völgyben. A faj európai szintű újrahonosítása 1986 óta tart.

Neked ajánljuk
Megnőtt a fehérfejű langurok száma Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Inkább kevesebb autót Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam