2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 300 településen irtják a szúnyogokat a héten

A héten a Duna teljes szakaszán, a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyarban, a fővárosban, a Csepel-sziget településein, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács környékén; a Tisza mentén pedig a szekszárdi régióban, a Tisza-tónál, ezen kívül az Ipoly környéki településeken, valamint a Körösök vidékén végeznek földi kémiai gyérítést.

A beavatkozások 318 települést, mintegy 90 ezer hektárt érintenek – jelentette be a szúnyogirtási program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az országos szúnyoggyérítési program idén április 22-én indult, azóta folyamatos volt a lárvák elleni biológiai védekezés. Ugyanakkor az elmúlt hetekben lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt számos ideiglenes tenyészőhely alakult ki, amelyekben a meleg időjárás hatására a lárvákból rövid idő alatt kifejlődtek a szúnyogok.

A kifejlett szúnyogok gyérítésére szolgáló készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki, elsősorban a települések lakott belterületén.

Fotó: katasztrofavedelem.hu

Kétféle módszert használnak a szakemberek

A melegködképzéses technológia során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a módszer főként növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazható. Az ULV-eljárás során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kismértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsősorban ezzel az eljárással találkozhatunk.

A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, és néhány óra alatt lebomlik. A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyoggyérítés.

Neked ajánljuk
Fecskesirályt láttak a szegedi Fehér-tavon 25 hektáron ültettek fákat a Pilisi Parkerdőben Patanyomok – Kiskunság (dokumentumfilm) Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam