2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Uniós oltalmat kapott két balatoni hal

„Balatoni hal” elnevezéssel uniós oltalom alá került a fogassüllő és a ponty. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén „Balatoni halnak” csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.

A „Balatoni hal” tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet.

A helyi halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos halgazdálkodással történő szaporítására

– írta közleményében az Agrárminisztérium.

Ezen a 2011-ben készült képen a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakembere előnevelt süllőket tart a kezében, amelyeket Zalavár közelében a Kis-Balatonba telepítettek
Fotó: MTI/Török Tünde

A „Balatoni hal” földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. A „Balatoni hal” fogassüllő húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda).

Pontyokat engednek a vízbe a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei a fonyódi kutyás strandon 2021. március 31-én. Öt tonna, a varászlói tógazdaságból származó pontyot telepítettek a Balatonba
Fotó: MTI/Varga György

Ezen földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó „balatoni sudár” vagy „varászlói tükrös” államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni. A „Balatoni hal” földrajzi jelzéssel ellátott ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és a kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető.

Neked ajánljuk
Már a franciáknál is tilos a madarak lépvesszős vadászata Már a franciáknál is tilos a madarak lépvesszős vadászata Melyik élelmiszert mossuk, és melyiket ne? Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam