2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az indiai–pakisztáni háborúskodás az állatok életére is kihat (videóval)

Az állatok életét is megkeserítik az India és Pakisztán közötti fegyveres konfliktusok és a határ mentén húzódó elektromos kerítés. Az összetűzések legutóbbi áldozata egy ázsiai feketemedve-ikerpár, melyeket Kasmír régió pakisztáni oldalán találtak.

A Sarda és Narda névre keresztelt bocsokat tavaly találták meg 4270 méteres tengerszint feletti magasságban. Vadőrök és önkéntesek két hónapon át kutattak a régióban, de nem találták nyomát az anyaállatnak. Valószínűleg a határ indiai oldalán ölhette meg egy szárazföldi akna vagy gránát. A bocsokat azóta szakértő gondozók nevelik.

Kasmírért azóta folynak a harcok, hogy 1947-ben India és Pakisztán kivívta függetlenségét a brit uralommal szemben. Mind a két ország magának követeli a régió feletti irányítás jogát.

A két ország közötti határ mentén 2004 óta húzódik egy 3,6 méter magas kerítés, melyet India épített, hogy „megakadályozza a katonák áthaladását”. De a vadon élő állatok számára is lehetetlenné teszi, hogy szabadon mozogjanak természetes élőhelyükön.

A medvebocsok esete csak egyetlen példa erre. Néhány éve egy fekete medve tetemét találták a kerítéstől nem messze egy szakadékban. Egyik lábát akna tépte le, utána zuhant a szakadékba. A természetvédők szerint ez történik számos vadállattal, csak ritkán szerezek róla tudomást.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam