2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az indiai–pakisztáni háborúskodás az állatok életére is kihat (videóval)

Az állatok életét is megkeserítik az India és Pakisztán közötti fegyveres konfliktusok és a határ mentén húzódó elektromos kerítés. Az összetűzések legutóbbi áldozata egy ázsiai feketemedve-ikerpár, melyeket Kasmír régió pakisztáni oldalán találtak.

A Sarda és Narda névre keresztelt bocsokat tavaly találták meg 4270 méteres tengerszint feletti magasságban. Vadőrök és önkéntesek két hónapon át kutattak a régióban, de nem találták nyomát az anyaállatnak. Valószínűleg a határ indiai oldalán ölhette meg egy szárazföldi akna vagy gránát. A bocsokat azóta szakértő gondozók nevelik.

Kasmírért azóta folynak a harcok, hogy 1947-ben India és Pakisztán kivívta függetlenségét a brit uralommal szemben. Mind a két ország magának követeli a régió feletti irányítás jogát.

A két ország közötti határ mentén 2004 óta húzódik egy 3,6 méter magas kerítés, melyet India épített, hogy „megakadályozza a katonák áthaladását”. De a vadon élő állatok számára is lehetetlenné teszi, hogy szabadon mozogjanak természetes élőhelyükön.

A medvebocsok esete csak egyetlen példa erre. Néhány éve egy fekete medve tetemét találták a kerítéstől nem messze egy szakadékban. Egyik lábát akna tépte le, utána zuhant a szakadékba. A természetvédők szerint ez történik számos vadállattal, csak ritkán szerezek róla tudomást.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá Ismét heves monszuneső árasztotta el a pakisztáni fővárost A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam