2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtalálták Szibéria legrégibb, örökké fagyott talaját (videóval)

Szibéria legrégibb permafroszt (örökké fagyott) talaját egy nemzetközi kutatócsoport fedezte fel. Az 50 méter mélyen fekvő talajréteg 650 ezer éve fagyhatott meg. Ha a permafroszt felolvad, az nagy veszélyt jelent az emberiségre nézve.

A Helmholtz Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet szakértői szerint a felfedezés nagy jelentőséggel bír, hiszen azt jelenti, hogy

a permafroszt még a legmelegebb időszakokban sem olvadt fel teljesen. A vizsgált réteg nyilvánvalóan kibírta azt a 130 ezer évvel ezelőtti, különösen meleg időszakot is, amikor az Északi-sarkvidéken nyaranta 4-5 Celsius-fokkal melegebb volt, mint most.

Fotó: Alfred-Wegener-Institut/Thomas Opel

Másrészt a kelet-szibériai Batagaz közelében talált lelet arra is rávilágít, milyen érzékenyen érintheti a permafrosztot az emberi tevékenység. A 650 ezer éves rétegre ugyanis egy hegyoldalban bukkantak, amelynek egy részén az 1940-es és 1960-as években kivágták az erdőt, és a területen a közeli bánya súlyos lánctalpas járművei is közlekedtek. Így elpusztult a védő és izoláló növénytakaró, aminek következtében a felszíni, fiatalabb permafroszt nyáron elolvadt, a talaj végül megcsúszott, és felszínre került a régebbi permafroszt.

Fotó: Alfred-Wegener-Institut/Thomas Opel

„A károk helyreállíthatatlanok, mert a szabadon fekvő permafroszt minden nyáron újra felolvad. Az elmúlt 50 évben a hegyoldal csúszása 900 méteres szélességűre terjedt ki” – mondta Thomas Opel, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) kutatója.

A permafroszt föld és kőzet elegye, akár több száz méter mélyre nyúlhat. Elsősorban Észak-Amerikában és Szibériában található meg, de magashegységekben is előfordul.

Íme, egy szemléletes, angol nyelvű videó a permafrosztról:

Óriási mélyhűtőként nagy mennyiségű elhalt biomasszát őriz, elsősorban növényi részeket, de a legutóbbi jégkorszakban élt állatok, például mamutok és gyapjas orrszarvúk maradványait is.

Ha a permafroszt felolvad, olyan baktériumok aktivizálódhatnak, melyek az ősi biomasszát lebontják, és anyagcseréjük révén szén-dioxidot és metánt szabadítanak fel.

A klímaváltozás miatt attól tartanak a szakértők, hogy ezzel az üvegházhatás is felerősödhet.

Neked ajánljuk
Ezer évben egyszer látni ilyet! Az összes bolygó együtt fog állni Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam