2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

24 ezer éves hibernációt éltek túl, majd klónozták magukat (videóval)

Szűznemzéssel kezdett szaporodni az Északi-sarkon, szibériai talajból előkerült ősi organizmus. Videófelvétel is látható a parányi lényről.

Több mint 24 ezer éves hibernációt éltek túl azok a kerekesférgek, amelyeket még az előző évtizedben találtak Szibéria fagyott talajában – számolt be a Live Science híréről a szeretlekmagyarorszag.hu.

Ez lehet az eddig ismert leghosszabb idő, amit az egyébként 50 millió éve létező élőlények lefagyasztva túléltek.

Az állatkákat oroszországi laboratóriumokban élesztették újra. A tudósok is meglepődtek azon, hogy szűznemzéssel szaporodásra is képesek, azaz saját magukat klónozzák ezek a mikroszkopikus élőlények.

Az ősi kerekesférgek túlélését a kriptobiózis folyamata teszi lehetővé, melynek során az anyagcsere teljesen leáll, ám az organizmus a felhalmozott fehérjék segítségével képes újraindítani életfunkcióit a hibernációt követően.

Az orosz tudósok 3,5 méter mélyről vették a mintákat, és a talajrétegek szennyeződése alapján állapították meg az állatkák feltételezett korát. A Petri-csészékben újraéledő és szaporodni kezdő „zombi” kerekesférgek segítségével a kriptobiózis működését remélik jobban megérteni.

Neked ajánljuk
Egy magángyűjteményben fedeztek fel egy új puhatestűt Ősi ír kecskék segítenek a bozóttüzek megelőzésében Dublinban Elárvereztek egy amerikai őslakosok rajzaival díszített barlangot Missouriban Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam