2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt

Az Ecuador és Peru között húzódó Cordillera del Cóndor hegyvonulaton felfedezett faj a brit zenekar után a Pristimantis ledzeppelin nevet kapta.

Az Andok keleti részének ködös hegyei között David Brito-Zapata és Carolina Reyes-Puig kutatók bukkantak az apró állatra, amely a kiterjedt Pristimantis nembe tartozik. Szeme rozsdavörös, bőre tarka: sárga, barna, fekete és narancs szín is megjelenik rajta.

A Pristimantis nembe 569 faj tartozik, közülük 28-at Ecuadorban találtak az elmúlt két évben.

A kutatók elmondták: minden példányt idősebb erdőkben, folyók környéki bozótosokban találtak a bokrok levelein megtelepedve, 1,7-3 méterrel a vízszint felett. A hímek nagyjából 2,4 centiméteresre nőnek, míg a nőstények között találtak 3,6 centiméteres példányt is.

„A névvel a Led Zeppelin és különleges zenéjük előtt tisztelgünk. A Led Zeppelin 1968-ban, Londonban alakult brit rockzenekar, az 1970-es évek egyik legnagyobb hatású zenekara” – magyarázták a kutatók a névválasztást.

Fotó: Twitter/INABIO

Pristimantis ledzeppelin élőhelyét a fakitermelés, a földművelés, a bányászat, a betegségek és a klímaváltozás is fenyegeti. Nagyon valószínűtlen, hogy a faj képes lenne elköltözni, védelemre van szüksége.

A Cordillera del Cóndor hegyvonulatban magas az őshonos fajok száma, az ott leírt fajok nagyrészt kizárólag azon a területen fordulnak elő, ezért különösen fontos az apró gerincesek védelmére hosszú távú intézkedéseket hozni – hangsúlyozták a szakemberek.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam