2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elefántok tízezreit veszélyeztetik az Afrikába tervezett kőolajfeltárások

Az afrikai vadon egyik utolsó érintetlen térségébe, a namíbiai–botswanai határon található Okavango-folyó medencéjébe tervezett olajmező elpusztíthatja a térség ökoszisztémáját, a vadvilágot és a helyi közösségeket is – figyelmeztettek szakemberek.

A ReconAfrica kanadai kőolajipari vállalat több mint 34 ezer négyzetkilométernyi területet vett bérbe az Okavango-medencében, és megkezdte a szeizmikus feltárásokat. Az új olajmező az elmúlt évek egyik legnagyobb ilyen területe lehet, a kanadai cég becslése szerint 60-120 milliárd hordó kőolajat lehetne kitermelni, ami a térség gazdasága számára dollármilliárdokat hozhat – számolt be a The Guardian nyomán az MTI.

„Felfoghatatlan, hogy a ReconAfrica folytatja a fosszilis fűtőanyagok felkutatását” – fogalmazott Rosemary Alles, a Global March for Rhinos and Elephants szervezet illetékese, hangsúlyozva:

„kevesebb mint 450 ezer elefánt él ma Afrikában az évekkel korábbi több millióhoz képest. Közülük 130 ezernek ez a térség az otthona, és a ReconAfrica szerencsétlen tervei közvetlen veszélynek teszik ki őket”.

A namíbiai kormány szerint a vállalat csupán feltárásokra kapott engedélyt, ami nem jelent kitermelést. Érveik szerint „egyetlen fajvédelmi és környezetileg érzékeny térségben sincsenek a feltárásokhoz felállított kutak”.

Forrás: One Africa TV/youtube.com

Ugyanakkor tudósok, környezetvédők és a helyi közösség tagjai szerint a projekt veszélybe sodorhatja a vízellátást és veszélyezteti az Okavango hatalmas érintetlen deltavidékét, amely az UNESCO világörökség részét képezi.

„E folyamat minden eleme, az új utak, a fúróhelyek, a finomítók és a terminálok el fogják pusztítani az ökoszisztémát és a helyi közösségeket, amelyek halászatból és mezőgazdaságból élnek”

– mondta Nnimmo Bassey, a Health of Mother Earth Foundation igazgatója, az Oilwatch Africa szervezet elnöke. Rosemary Alles szerint a feltárások okozta földrengésekről köztudott, hogy megzavarják az elefántok nyugalmát, az építkezések, az utak és a közlekedés nemcsak elűzik az állatokat a térségből, de megnyitják azt a vadorzók előtt is.

A ReconAfrica azzal érvel, hogy a projekt munkahelyeket és hatalmas gazdasági előnyöket hoz a térségbe anélkül, hogy károkat okozna a környezetben. A Nemzetközi Energiaügynökség a múlt hónapban azt közölte, hogy ha korlátozni akarják a globális felmelegedést, idén be kell fejezni az új kőolaj- és földgázmezők feltárását.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Egyre nagyobb veszélyben vannak a vándormadarak A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam