2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában

A veszélyeztetett erszényes faj példányait 2012-ben telepítették le a Tasmániától keletre fekvő Maria-szigeten, hogy megvédjék őket a halálos daganatos betegségtől, amely miatt csaknem kipusztultak. A tasmán ördögök jól boldogultak a szigeten, de túlélésüknek komoly ára volt: a természetvédők szerint a faj betelepítése katasztrofális hatással volt több ott élő madárfajra.

A BirdLife Tasmania nevű helyi természetvédő csoport egy kormányzati felmérést idézve számolt be róla, hogy a kis pingvin, amelyből 2021-ben még 3000 költőpár élt a szigeten, teljesen eltűnt onnan – írta meg a BBC News alapján az MTI.

Eric Woehler, a természetvédő csoport kutatója emlékeztetett, hogy már egy 2011-ben készült jelentés is figyelmeztetett rá, hogy a tasmán ördögök betelepítése „negatív hatással lehet a Maria-szigeten élő kispingvin- és viharmadár-kolóniákra”. Tavaly egy tanulmány, amely a Biological Conservation folyóiratban jelent meg, arról számolt be, hogy

a tasmán ördögök „kiirtották” a viharmadár-kolóniát.

A tasmán ördögök a legnagyobb erszényes ragadozó emlősök. A természetben több mint öt évig is élnek, ha nem kapják el a fajt megtizedelő daganatos betegséget. A hímek akár 12 kilót is nyomnak, a kifejlett nőstények pedig nyolc kiló súlyúak.

A tasmán ördög szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokról vezetett vörös listáján. A betelepítésről szóló videón a helyi madárvilág egy-egy példánya is feltűnik még... Forrás: DPIPWE Tasmania/youtube.com

Woehler szerint a tasmán ördögök már szépen szaporodnak Tasmániában és az ausztrál szárazföldön is, ezért kitelepítésük a Maria-szigetről nem járna semmilyen komoly következménnyel rájuk nézve.

A tasmániai kormány szóvivője azonban közölte, hogy a program „a tudomány új ismereteinek és a felmerülő prioritásoknak megfelelően halad tovább”, és a Maria-sziget továbbra is fontos része marad a szélesebb körű programnak, amely segít helyreállítani és fenntartani a tartós és ellenálló tasmánördög-populációt Tasmániában.

Neked ajánljuk
Mit tegyünk, ha rókákkal találkozunk Budapesten? Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat Egy hónapig a növényeké a főszerep a MANK Galériában Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam