2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most különösen fontos a madáritatók tisztán tartása!

Madaraink többségének naponta többször innia és akár fürdenie is kell, ami a hasonlóan forró és száraz nyarakon egyre nagyobb kihívást jelent nekik. Ezért fontos segítség a madáritatók kihelyezése, az MME azonban most a zöldikék közt terjedő betegség miatt ezek rendszeres fertőtlenítésére is figyelmeztet.

Idén is trichomonas tizedeli a zöldikéket hazánkban – a magyarul sárgagomb betegségnek is nevezett kórt egy parazita okozza – derül ki a Magyar Madártani Egyesület Facebook-posztjából.

A fertőzés Európában 2005-ben jelentkezett először Nagy-Britanniában, ahol a legsúlyosabban érintett területeken a zöldikék állománya 35%-kal csökkent.

A betegség hazánkba is eljutott: terjedése nyállal történik, amely miatt a madáritatók vize fertőződik.

Az egyesület arra figyelmeztet, hogy ha az itató közelében több egyedet, elsősorban zöldikéket érintő madárelhullást tapasztalunk, a fertőtlenítést lehetőleg minden nap végezzük el. Ennek legpraktikusabb módja, ha naponta váltogatva két itatótálcát használunk – az egyikben itatunk, a másikat napközben fertőtlenítjük, majd öblítést követően kiszárítjuk, és másnap ezt töltjük fel ivóvízzel, közben az előző napon használt itatónál végezzük el a fertőtlenítést. A kórokozó emberre nem veszélyes.

Az itatókkal kapcsolatos további útmutatást a www.mme.hu oldalon találhatunk.

Fotó: Charles J. Sharp/Wikimedia Commons/CC BY
Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam