2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az aktív pihenés jegyében a természettel is szívesen ismerkednek a magyarok

Magyarországon a természeti környezet állapotának javítása mellett egyre nagyobb az igény a természetet bemutató infrastruktúrára, ezért azt folyamatosan meg kell újítani az érdeklődés fenntartásáért – mondta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Dráva Kapu Bemutatóközpont Dráva folyót és környezetét átfogóan ismertető, megújult kiállításának megnyitóján.

Rácz András rámutatott: változnak az igények, az emberek a vízpart mellett ma már egyre többször keresik az aktív kikapcsolódás lehetőségeit. Túrázni, biciklizni, vízi- vagy fotóstúrán részt venni, alászállni a barlangok világába a nemzeti parki igazgatóságok kínálnak lehetőséget.

Felmérések szerint az elmúlt 3 évben 15 százalékkal nőtt a nemzeti parkok ismertsége, a válaszadók 94 százaléka hallott ezekről, 70 százalékuk járt is valamelyikben, és úgy szervezi a programját, hogy eljusson nemzeti parki helyszínre – ismertette az államtitkár.

A nemzeti parki igazgatóságok a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesei: a mintegy 700 magyarországi ökoturisztikai létesítmény felét ezen igazgatóságok üzemeltetik, infrastruktúra-hálózatukban, bemutatóhelyeiken évente 1,6 millió látogatót fogadnak.

A barcsi kiállítás a kifejezetten természetvédelemre fókuszáló európai uniós LIFE-program egyik projektjének részeként újult meg. A tárlat immár érintőképernyők segítségével is bemutatja a legjellemzőbb kétéltűeket, madarakat és emlősöket, amelyeknek nemcsak a fényképét láthatják, hanem a hangját is hallhatják az érdeklődők.

Az ünnepélyes átadó résztvevői a helyi élővilágot bemutató kiállítás egyik állomásán  Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A rétek és mocsarak élővilágának megismerését új installációk segítik, ezenkívül korszerűbbek lettek az élőhelymodellek, a halakat bemutató tablók és a padlón elhelyezett légifotó-térkép. Az ismeretterjesztést 31 új preparátum is segíti.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia Debrecenben is segít a rászorulóknak a Regőczi Alapítvány
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam