2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lemondott az illegális fakereskedelemmel gyanúsított brazil környezetvédelmi miniszter

Bejelentette lemondását Ricardo Salles brazil környezetvédelmi miniszter, aki ellen vizsgálatot folytatnak illegálisan kitermelt fával való kereskedés gyanúja miatt.

Salles a lemondását helyi idő szerint szerdán bejelentve hangsúlyozta, hogy miniszteri tevékenysége során arra törekedett, hogy megtalálja „az egyensúlyt a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között”, ahogyan Jair Bolsonaro elnök kérte tőle. Salles Bolsonaro 2019. januári hivatalba lépése óta vezette a tárcát.

Az államfő köszönetet mondott a távozó miniszternek munkájáért.

Bolsonaróhoz hasonlóan Salles is elsősorban kiaknázatlan gazdasági erőforrásként tekintett az Amazonas térségére, és ennek értelmében az volt a szándéka, hogy még több földet tegyenek elérhetővé a mezőgazdaság, a bányászat és az energiatermelés számára.

Az éghajlatváltozás elleni harc részeként fizetésre akarta kényszeríteni az ipari országokat az esőerdő kiterjedt területeinek védelméért.

Salles ellen nemrég vizsgálatot indítottak annak gyanúja miatt, hogy érintett volt illegálisan kitermelt fával folytatott kereskedésben. A tárcavezető visszautasította a vádakat.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet szerint Salles lemondása szükségszerű volt, mindazonáltal nem valószínű, hogy a következtében változás áll be a jelenlegi brazil kormány környezetvédelmi stratégiájában. A Greenpeace szerint a kormány és a törvényhozás egyaránt megpróbálja kisebbnek beállítani a környezet és az őslakosok védelmének jelentőségét.

Fotó: Kate Evans/CIFOR/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Műholdadatok és okostelefonok segítenek az őslakosoknak megvédeni az erdőket (videóval) Betiltották a fakitermelést a Kilimandzsárónál lévő erdőkben Átfogó jelentés figyelmeztet az amazóniai esőerdő pótolhatatlan szerepére Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam