2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megmenekült egy korallsziget a vészjósló nevű hangyáktól

Sikerült kiirtani a madárvilág élőhelyét veszélyeztető invazív „sárga őrült hangyákat” az amerikai Johnston-korallszigetről.

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata szerdán jelentette be, hogy amerikai területen először sikerült egy invazív hangyafajt egy ilyen nagy területen kipusztítani.

A hangyák a lakatlan atollon mintegy 70 hektárnyi területen akadályozták meg a tengeri madarak fészkelését.

A sárga őrült hangyák (Anoplolepis gracilipes) egy évtizede lepték el a madarak fészkeit és a környező területeket. Hangyasavat permeteznek a madarakra, amivel többek között vakságot és akár halált is okozhatnak – ismertette a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat közleménye.

Az őrült hangyák ellen Ausztráliában is fel kellett venni a kesztyűt  Forrás: ABC News/youtube.com

Önkéntesek és a szolgálat dolgozói csalétkekkel és más technikákkal próbáltak megszabadulni a hangyáktól. A hangyák kiirtása után két erre kiképzett kutyával vizsgálták át a területet, hogy nem maradtak-e még esetleg valahol hangyák. A kutyák csaknem 190 kilométeres körzetet szaglásztak végig, és a szövetségi tisztviselők szerint egyetlen példányt sem találtak.

A sárga őrült hangya Délkelet-Ázsiában őshonos, de akaratlanul már behurcolták a Csendes-óceán más részeire is, többek között Hawaiira. Nevüket gyors és szeszélyes mozgásukról kapták, ami különösen akkor jellemző, ha megzavarják őket Fotó: Seychelles Islands Foundation/Wikimedia Commons/cc by

A Johnston-atoll több tízezer, 15 fajhoz tartozó tengeri madár élőhelye. Itt él a világ legnagyobb vörösfarkú trópusimadár-kolóniája, és ez az egyetlen tengerimadár-élőhely a nyílt óceán több mint 1,5 millió négyzet-kilométeres térségében.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam