2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mitől boldogok a városi fák? – Ismerd meg a Stockholm-módszert!

Hogyan lehet kiszabadítani a városi fák betonba nőtt gyökereit, illetve wellnesskörülményeket biztosítani ezeknek a sokszor meggyötört gyökérzeteknek? A legjobb megoldás erre a Stockholm-módszer, amelyet a közlekedésmérnök Björn Embrén kísérletezett ki egy finn egyetem bevonásával a svéd fővárosban.

A telex.hu Bardóczi Sándor budapesti főtájépítész közösségimédia-bejegyzésére hivatkozva így írja le a módszert: a zöldsávot kiássák, mint egy közműárkot, és 30 centiméteres rétegenként tömörítve sziklákkal töltik fel, ezek közé speciális talajkeveréket mosnak aktív szénnel, gombakultúrákkal és humusszal. Így hozzák létre azt a szerkezeti talajt (85 százalék kő és 15 százalék speciális termőközeg berétegzésével), amelyben a fák nagyon jól érzik magukat. Gyökereikkel behatolnak a sziklák réseibe, s ahogy a gyökerek vastagodnak, úgy mozgatják a sziklákat, amelyek lazítják a talajt.

10–15 évre visszatekintő nemzetközi tapasztalatok alapján ennek a módszernek köszönhetően a fák gyökérzete kétszer gyorsabban nő, maguk a fák pedig sokkal jobban érzik magukat a városi helyükön, még a betegségekre is kevésbé lesznek fogékonyak.

Björn Embrén előadása a Stockholm-módszerről Forrás: Trees and Design Action Group/YouTube.com

A Stockholm-módszert a június 24-i bejegyzés szerint most a Bartók Béla úton alkalmazták: 15 négyzetméteren dunabogdányi köveket süllyesztett a földbe egy sokszínű brigád. A Főkert adta a tervet és a fát, a Penta az élőerőt, a XI. kerület a gáztervet, a Budapest Közút az engedélyt, a Gardenfutura a termesztőközeget és a tudást – részletezte a telex.hu az akciót a főtájépítész posztja alapján.

Az octogon.hu oldalán itt lehet képeket nézegetni a beavatkozásról.

Ők itt a Budapesti Benczúr utca fái. 2020 augusztusában a Fővárosi Kertészetnek itt több fa kivágásáról is döntenie kellett. A Bartók Béla út fái remélhetőleg elkerülik majd ezt a sorsot Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

A Városliget Zrt. közölte, hogy a különleges módszer a Ligetben debütált sikeresen idén májusban, amikor a Főkerttel együttműködve a Városligeti Promenád egy szakaszán a japánakácok betonba nőtt gyökereit így sikerült kiszabadítaniuk. Hosszú távra is jobb életkörülményeket tudtak biztosítani a Stockholm-módszerrel a fáknak a Műcsarnok előtt, ahogy a honlapjukon írták.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam