2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teknősök, delfinek és bálnák lettek az áldozatai a hajóbalesetnek (videóval)

Az elmúlt hetekben 118 teknős, 17 delfin és öt bálna teteme vetődött partra Srí Lankán. A helyi természetvédelmi hivatal szerint az állatok pusztulását a Colombo közelében kigyulladt, majd elsüllyedt X-Press Pearl konténerhajóról szivárgó vegyi anyagok okozták.

Az első vizsgálatok arra utalnak, hogy a tengeri állatok – köztük egy kék bálna – nem természetes módon pusztultak el.

Haláluk előtt fulladoztak, külső égési sérülések is voltak az állatokon, ami szintén arra utal, hogy haláluk nem volt természetes.

Fotó: youtube.com/Amit Bhardwaj

C. B. Ratnajake természetvédelmi és erdészeti miniszter közölte, hogy az elpusztult állatokon további vizsgálatokat végeznek, és a kormány szakértői által készített jelentést hamarosan benyújtják a bíróságra.

Az ökológiai kár még annál is nagyobb, mint amekkorától a helyi természetvédelmi hatóságok tartottak. Már hírek érkeztek korallzátonyon élő halak tömeges pusztulásáról is.

A szingapúri zászló alatt hajózó X Press Pearl 1486 konténert szállított az indiai Hazirából május 15-én. A konténerhajón 25 tonna salétromsav és számos más vegyi anyag volt. A hajó a colombói kikötőhöz közelítve küldött vészjelet május 20-án, majd kigyulladt.

A környezetvédelmi hatóságok szerint a lángoló hajó környezeti katasztrófát okozott, a partra vetődött roncsai és a hajó fedélzetéről

a tengerbe jutott vegyi anyagok súlyosan károsították a környező tengerpartokat.

A Srí Lanka-i hatóságok vizsgálatot indítottak a tűz okainak kiderítésére, a közlekedési és hajózási miniszter pedig bejelentette: 40 millió dolláros kártérítést követelnek a teherhajó üzemeltetőjétől, az X-Press Feeders vállalattól.

Az X-Press Pearl majdnem két héten át lángolt Colombo közelében, majd június 2-án elsüllyedt. A szennyezés halászati és turisztikai szempontból is fontos partszakaszokat érint mintegy 80 kilométer hosszan. Srí Lanka-i környezetvédők az ország történetének legsúlyosabb tengeri szennyezéséről beszélnek.

Neked ajánljuk
Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei Nukleáris meghajtású hajópárost tervez egy norvég cég Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam