2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

125 évig rejtőzködött a kihaltnak vélt rágcsáló

A Gould-ausztrálegért (Pseudomys gouldii) 1895 óta nem látták Ausztráliában, ám most egy apró szigeten újra beazonosították.

A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói kihalt és élő rágcsálófajok DNS-ének összevetésével felfedezték, hogy a nyugat-ausztráliai Cápa-öböl egy kicsiny szigetén élő djoongari, más néven Cápa-öbölbeli egér (Pseudomys fieldi) valójában azonos a kihaltnak hitt rágcsálóval.

Az Emily Roycroft vezette kutatócsoport tagjai nyolc kihalt rágcsálófaj ausztráliai és londoni múzeumokban őrzött példányaitól vettek DNS-mintát, ezeket vetették össze rokon rágcsálófajokéival.

A Cápa-öbölbeli egér (Pseudomys fieldi) valójában azonos a kihaltnak hitt rágcsálóval Fotó: science.anu.edu.au

A Gould-ausztrálegér fennmaradásán kívül jó hírnek nevezték a kutatók azt is, hogy viszonylag nagy a XIX. században begyűjtött rágcsálók genetikai sokszínűsége, ami arra utal, hogy nagy és potenciálisan stabil populációik éltek Ausztráliában eltűnésük előtt.

Ez cáfolja azt a nézetet, amely szerint az eltűnt fajok már az európaiak Ausztráliába érkezése előtt kihalófélben voltak.

Az európaiak, a magukkal hurcolt állatok és betegségek, szokásaik, ipari és mezőgazdasági tevékenységeik mind hozzájárulhattak az őshonos fajok kihalásához, ugyanakkor a Gould-ausztrálegér kihaltnak nyilvánítása elsietettnek tűnik.

A kutatók most abban reménykednek, hogy a távoli, nehezen elérhető kis tengerparti szigeteken, amelyek többségére soha nem jutottak el a macskák és a rókák, más, a szárazföldről eltűnt fajok is életben lehetnek még.

Neked ajánljuk
Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Hatalmas mennyiségű víz raktározódott el az Antarktisz alatt Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam