2021. augusztus 1., Boglárka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

125 évig rejtőzködött a kihaltnak vélt rágcsáló

A Gould-ausztrálegért (Pseudomys gouldii) 1895 óta nem látták Ausztráliában, ám most egy apró szigeten újra beazonosították.

A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói kihalt és élő rágcsálófajok DNS-ének összevetésével felfedezték, hogy a nyugat-ausztráliai Cápa-öböl egy kicsiny szigetén élő djoongari, más néven Cápa-öbölbeli egér (Pseudomys fieldi) valójában azonos a kihaltnak hitt rágcsálóval.

Az Emily Roycroft vezette kutatócsoport tagjai nyolc kihalt rágcsálófaj ausztráliai és londoni múzeumokban őrzött példányaitól vettek DNS-mintát, ezeket vetették össze rokon rágcsálófajokéival.

A Cápa-öbölbeli egér (Pseudomys fieldi) valójában azonos a kihaltnak hitt rágcsálóval Fotó: science.anu.edu.au

A Gould-ausztrálegér fennmaradásán kívül jó hírnek nevezték a kutatók azt is, hogy viszonylag nagy a XIX. században begyűjtött rágcsálók genetikai sokszínűsége, ami arra utal, hogy nagy és potenciálisan stabil populációik éltek Ausztráliában eltűnésük előtt.

Ez cáfolja azt a nézetet, amely szerint az eltűnt fajok már az európaiak Ausztráliába érkezése előtt kihalófélben voltak.

Az európaiak, a magukkal hurcolt állatok és betegségek, szokásaik, ipari és mezőgazdasági tevékenységeik mind hozzájárulhattak az őshonos fajok kihalásához, ugyanakkor a Gould-ausztrálegér kihaltnak nyilvánítása elsietettnek tűnik.

A kutatók most abban reménykednek, hogy a távoli, nehezen elérhető kis tengerparti szigeteken, amelyek többségére soha nem jutottak el a macskák és a rókák, más, a szárazföldről eltűnt fajok is életben lehetnek még.

Neked ajánljuk
Visszatelepítettek Angliába egy onnan már kihalt békafajt Visszatelepítettek Angliába egy onnan már kihalt békafajt Még sosem jött világra vadonban gorillakölyök fogságban született szülőktől – mostanáig Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam