2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nálánál jóval nagyobb kígyókat is képes elejteni a fekete özvegy

Több pókfaj, köztük a fekete özvegy saját testénél sokszor nagyobb kígyókat is be tud cserkészni, majd felfalni. Egy tanulmány szerint 90 kígyófaj mintegy 40 pókfajnak esett áldozatul.

A Journal of Arachnology című tudományos lapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy 319 dokumentált esetet értékeltek, melyek felét az Egyesült Államokban figyelték meg, egyharmadát pedig Ausztráliában. Martin Nyffeler, a Bázeli Egyetem szakértője és kollégája, Whitfield Gibbons, az amerikai Georgiai Egyetem munkatársa szerint a jelentések 90 kígyófajról szóltak, melyek mintegy 40 pókfajnak estek áldozatul.

A pókok különösen sikeresek a zsákmányejtésben: az elfogott kígyók majdnem 90 százalékát megölték a tanulmány szerint, csupán 1,5 százalékuk tudott önerőből kiszabadulni, a többit az emberek mentették ki.

A pókok egyméteresre nőtt kígyókat is képesek megölni és felfalni, a leggyakrabban azonban a nagyon fiatal, frissen kikelt állatokkal végeznek. A legsikeresebb vadász a törpepókfélék (Theridiidae) családjába tartozó fekete özvegy, amelyet a gerincesekre specializálódott idegmérge és különösen erős hálója segíti a zsákmányejtésben. Még a kígyók mérge sem rettenti el az ízeltlábúakat.

A vöröshátú pók könnyedén elbánik a kobrák családjához tartozó álkobrákkal is, amelyek a világ legveszélyesebb mérges kígyói közé tartoznak.

A fekete özvegy (Latrodectus mactans) nőstényének (csak az mérges) potroha gömb alakú, fényes fekete. A hasi részen homokóra alakú vörös minta (amerikai kontinensen honos) vagy két kis piros folt (Földközi-tenger partján honos) található. Teste kb. 10-14 mm hosszú (a nyolc láb nélkül). A hím ritkán látható, mert a párzás után a nőstény gyakran megöli és elfogyasztja, innen ered az özvegy elnevezés. Csípése életveszélyes lehet, a tünetek 1-3 órával utána jelentkeznek. Erős fájdalom, magas vérnyomás, izomgörcs, rossz közérzet, hányinger, izzadás, szívritmuszavar léphet fel. Amíg a beteg beér a kórházba, a csípés feletti terület elszorításával lehet késleltetni a méreg szétterjedését. A csípés helyét fertőtleníteni kell. Jegeléssel, fájdalomcsillapítóval enyhíthetők a panaszok Fotó: Sulinet/MTVA Sajtóarchívum/MTI
Neked ajánljuk
Új jövevények: albínó galápagosi óriásteknős és fekete testvére (videóval) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam