2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még sosem jött világra vadonban gorillakölyök fogságban született szülőktől – mostanáig

Az utód a gaboni Batéké-fennsíki Nemzeti Parkban született, anyja a 13 éves Mayombe, apja a 15 éves Djongo. A kis gorilla életét vadőrök kísérik figyelemmel, az újdonsült családot gyakran látni a vadkamerák felvételein.

Az apaállat az angliai Port Lympne rezervátumban született, 2013-ban apjával, Djalával együtt engedték szabadon Gabonban. Mayombe, az anyaállat a franciaországi Beauval állatparkban jött világra, őt 2019-ben engedték el Gabonban az Aspinall állatvédő alapítvány és az állatkert közti együttműködés során.

A kis gorilla nagyapja, Djala árván maradt, miután szüleit orvvadászok megölték. Az alapítvány mentette meg 1986-ban. Az angliai rezervátumban élő gorillaközösséget, amely Djalából, fiatal utódjából és néhány nőstényből állt, 2013-ban szállították a gaboni Batékébe.

Úgy tudni, Mayombe és Djongo az első gorillapár, amelynek tagjai fogságban születtek, és sikeresen hoztak világra utódot a vadonban

– közölte az Aspinall.

Mayombe a kis kölykével Fotó: news.internstate.com/Aspinall Charity

Damian Aspinall elnök szerint az utód születése a szervezet védelmi törekvéseinek sikerét szimbolizálja. Harmincöt évvel ezelőtt megmentették Djongo apját, ezzel lehetővé tették, hogy tovább éljen a család. „A súlyosan veszélyeztetett faj új generációja kapott életlehetőséget egy olyan vadonban, ahol nem üldözi őket az ember: a védelmi munka ezzel teljes kört írt le” – mondta Aspinall a BBC-nek.

Neked ajánljuk
Az utolsó állatokat is kimentették a bezárt thaiföldi állatkertből (videóval) Nem engedtek megmenteni egy New York-i elefántot A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam