2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne etessük a vízimadarakat!

Mint már oly sokszor, most is arra intenek minket a szakemberek: a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért etetésük az énekesmadarakéval szemben nem hasznos, mert megbetegíti a madarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét. Ezeken túl a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, később ezek a madarak fagynak jégbe télen.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ezért

arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat. Ráadásul a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti a szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban.

Egy 2010-es kép: a Velencei-tó egyik nádasában lakó Nagy kócsag (Egretta alba) nem félt az emberektől, és előfordult, hogy a horgászok között sétált. A madár a magyar természetvédelem szimbóluma, fokozott védettséget élvez
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket.

A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását.

Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma, és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.

Neked ajánljuk
Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei Semmilyen veszélyt nem jelentett a Föld előtt elhaladó aszteroida (videóval) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam