2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

7000 kilométeres repülőút vár Kenyáig egy egész elefántcsordára

Egy 13 tagú elefántcsordát költöztetnek egy angliai magánvadasparkból Kenyába, hogy szabadon engedjék őket a vadonban. A csorda majdnem minden tagja fogságban jött világra, ám az állatvédők reményei szerint „visszavadíthatók”.

Az elefántok között, amelyek egy kivételével a Canterburyhez közeli Howletts vadasparkban születtek, három borjú is van.

A maga nemében úttörő, gigászi küldetést, melynek során mintegy 7 ezer kilométeres repülőút is vár a hatalmas testű emlősökre,

az Aspinall állatvédő alapítvány, a kenyai vadvédelmi hatóság és a Sheldrick Wildlife Trust vadmentő szervezet hajtja végre.

Az állatokat valószínűleg nagyméretű ketrecekben, altatás nélkül szállítják majd, a feltételek kialakításában dél-afrikai elefántszállítási szakemberek segítenek.

Az indulás előtt az állatokat egy ideig a szállítóketrecekben tervezik tartani folyamatos állatorvosi megfigyelés mellett, hogy hozzászokjanak a méretéhez, és kevesebb stresszt okozzon az út.

Fotó: aspinallfoundation.org

Kenyába érkezésük után a veszélyeztetett állatokat fél évig karámban őrzik majd, ahol az állatvédők figyelemmel kísérik, hogyan alkalmazkodnak a megváltozott éghajlathoz és a betegségekhez. A pontos majdani élőhelyüket még nem választották ki.

Az angol vadasparkot üzemeltető Aspinall alapítvány sikeresen szoktatott vissza a vadonba gorillákat, orrszarvúkat és más fajhoz tartozó állatokat.

„Hihetetlenül izgalmas projekt. Ha sikerrel jár, boldogan látnám, hogy a világ többi, fogságban tartott elefántját is visszaengedik a vadonba”

– mondta Damian Aspinall, az alapítvány elnöke.

Idén állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) elemzése, hogy az afrikai elefánt nem egységes faj, hanem két fajra, a szavannaira és az erdeire oszlik. Mindkettőt a kihalás fenyegeti.

Neked ajánljuk
Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Anjana, a tigriskölyköket nevelő híres csimpánz (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam