2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több fokozata lesz az agresszív medvék kilövésének Romániában

A román kormány sürgősségi rendeletben akarja lehetővé tenni a lakott területekre bemerészkedő agresszív medvék kilövését. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter reményei szerint jövő héten el is fogadják az új rendeletet. A kilövésig azonban több fokozat vezet.

A román kormány csütörtöki ülése után a miniszter ismertette a rendelettervezetet, amely kizárólag a lakott területekre bemerészkedő medvék eltávolításának módozatait szabályozza, az erdőben levő medvékre nem terjed ki.

A vad eltávolítása esetében a fokozatosságot veszik figyelembe, először megpróbálják elkergetni különböző zajokkal. Ha a medve sem az embertől, sem a zajoktól nem ijed meg, és fennáll annak a veszélye, hogy támadhat, akkor elkábítják, és elhelyezik egy másik régióba.

Amennyiben a vad közvetlen veszélyt jelent az emberekre, agresszív vagy többször visszajárt a településre, és az áthelyezése sem jelentett megoldást, akkor elaltatják vagy kilövik.

Hím barna medve (Ursus arctos) a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én. A medve a reggeli órákban több közeli ház udvarába is betört, egy kecskét is megölt. Az állatot az iskola udvarán kilőtték
Fotó: MTI/Veres Nándor

A rendelettervezet szerint továbbra is a 112-es sürgősségi számot kell hívni, az állat eltávolításáért egy négytagú testület felel, amelyet az érintett közigazgatási egység egyik képviselője, egy csendőr, egy vadász és egy állatorvos alkot.

Az állatot akkor lehet kilőni, ha a négy személyből legalább hárman ezt szükségesnek tartják a konkrét helyzet ismeretében.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy már jövő héten elfogadják a rendeletet, amely azonnal hatályba léphet. Elutasította azt a felvetést, hogy ez a beavatkozás a romániai medveállomány kiirtásához vezethet, szerinte ettől nem kell tartani. Emlékeztetett, hogy egy évekkel ezelőtt készült becslés szerint Romániában 6400-7200 medve élhet. Ezzel a beavatkozással a lakott területeket akarják megvédeni, hiszen az emberek és javaik biztonságának szavatolása alkotmányos kötelezettség az állam számára.

Romániában az elmúlt években elszaporodtak a medvetámadások, miután 2016-ban az akkori kormány betiltotta a vadászatukat, védett állattá nyilvánítva a medvéket.

Azóta egyre több riasztást kapnak a hatóságok a lakosoktól, miután az állatok a településekre is bejárnak élelem után kutatva. A támadások jelentős része a többségében magyarok által lakott Hargita és Kovászna megyében történik.

Neked ajánljuk
Az utolsó állatokat is kimentették a bezárt thaiföldi állatkertből (videóval) Nemhogy nem félnek tőlük, nevet is adtak az erdőben élő medvéknek Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam