2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úgy tűnik, megfőttek a kagylók a hőhullámtól (videóval)

Az úgynevezett hőkupola öt napra beborította Nyugat-Kanadát és az Egyesült Államok északnyugati részét, a partok mentén 40 Celsius-fok fölé emelte a hőmérsékleteket. A hőhullám valószínűleg megfőzte a kagylókat Brit Columbia partjainál: több mint egymilliárd tengeri állatot ölt meg Kanada csendes-óceáni partvidékén.

A kíméletlen hőség a becslések szerint Brit Columbiában mintegy 500 ember halálát okozta, és több száz erdőtűzben játszott szerepet, melyek jelenleg is égnek. Igazán pusztító hatással azonban a tengeri élővilágra volt a hőség a tudósok szerint.

Christopher Harley-nak, a Brit Columbiai Egyetem tengerbiológusának számításai szerint több mint egymilliárd tengeri állat pusztulhatott el a szokatlan forróságban.
A Vancouverhez közeli partszakaszokon tett séta jól szemlélteti a pusztítás mértékét.

„A parti talaj általában nem ropog, amikor ott sétálsz. De olyan sok üres kagyló hever mindenfelé, hogy nem lehet nem rálépni a halott állatokra” – mondta a szakember, akinek orrát megcsapta a megfőtt és rohadó kagylók szaga.

A sekély vízben bomlásnak indult csigák, tengeri csillagok hevertek. Míg Vancouver körül 35-40 Celsius-fokot mértek, Harley és munkatársai infravörös kamerák segítségével 50 fok fölötti hőmérsékleteket regisztráltak a sziklás partok mentén.

A kagylófélék tömeges pusztulása ideiglenesen befolyásolja a víz minőségét, mivel ezek az állatok megszűrik a tengervizet, és eléggé tisztán tartják ahhoz, hogy a napfény lejusson a fenékre, ahol a tengerifű nyújt élőhelyet más fajok számára.

Míg egyes kagylók (kékkagylók) populációi két év alatt regenerálódnak, mások és számos tengeri csillag évtizedekig él, és sokkal lassabban áll helyre a populációjuk.

Szakértők szerint a tartománynak alkalmazkodnia kell a klímaváltozás eredményeként a jövőben várható hirtelen és tartós hőhullámokhoz. A következő héten újabb hőhullám érheti el az Egyesült Államok nyugati részét és Kanada délnyugati területeit. A szakértők a szélsőségesen magas hőmérsékletekhez nem alkalmazkodott ökoszisztémák sebezhetőségére figyelmeztetnek.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam