2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltűnt a tengerifű, rengeteg lamantin éhen pusztult

Még sohasem múlt ki annyi lamantin egy év alatt Floridában, mint az idei év első felében. A tengeritehenek rendjébe tartozó vízi emlősök zömmel az éhezés miatt pusztultak el, mivel táplálékforrásuk, a tengerifű eltűnt.

A floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság jelentése szerint január 1. és július 2. között 841 lamantin pusztult el. Korábban egyetlen évben volt ehhez fogható veszteség: 2013-ban jegyezték fel 830 állat pusztulását. Akkor a mérgező vörös alga elterjedése okozta a kiugró halálozást.

Az elmúlt fél évben a Floridában elhullott manátuszok fele az Indian River lagúna környékén veszett oda. A legtöbb, 312 lamantintetemet Brevardban találták. Biológusok szerint a térségben vízszennyezés miatt pusztult ki a tengerifű.

Tengerifű Fotó: ocean.si.edu

A floridai Hal- és Vadvilágkutató-intézet múlt heti jelentésében példátlan méretű lamantinpusztulásról számolt be a tél és a tavasz folyamán az Atlanti-óceán partvidékénél. A legtöbb állat a hidegebb hónapokban múlt ki, amikor a tengeritehenek felúsznak az Indian River lagúnába, ahonnan azonban szinte teljesen eltűnt a tengerifű. A csónakokkal való ütközés miatt idén eddig 63 lamantin lelte halálát.

Az amerikai szövetségi kormányzat 2017-ig a veszélyeztetett állatok közé sorolta a karibi manátuszt, de négy éve kikerült ebből a védett körből.

Környezetvédők szeretnék elérni, hogy a lamantin ismét helyet kapjon a védett fajok között.

A tengeritehenek rendjébe tartozó lamantin, más néven karibi manátusz egy kaliforniai példánya Fotó: wikipedia.org/U.S. Department of the Interior

A szövetségi adatok szerint Florida vizeiben mintegy 6300 lamantin él. Az 1990-es évek elején még mindössze 1300 példány volt belőlük a térségben.

Neked ajánljuk
Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam