2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teheneket és kecskéket vetett be fűnyírónak az osztrák vasút

A méhek és a fűnyíró bárányok után megjelentek a legújabb környezetbarát zöldterület-kezelők Bécsben és Alsó-Ausztriában: szürke marhák, svájci tehenek és kecskék.

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB), amely Ausztria legnagyobb vasúttársasága, nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre: a vasúthálózat, a pályaudvarok, az irodák, a műhelyek és a konténerdaruk teljes egészében zöldárammal működnek. A biodiverzitás, a fajok sokfélesége érdekében sok kihasználatlan vasút menti zöldfelület szolgál oázisként védett állatok és növények számára, és a vasúttársaság ezen területek fenntartható művelésében is az állatok segítségére támaszkodik.

A Graz és Klagenfurt közötti Koralm-vasútvonal mellett eddig is legeltek bárányok és kecskék az invazív növényfajták kordában tartás érdekében. Melléjük érkeztek most erősítésként szürke marhák és svájci barna tehenek, illetve további kecskék.

Az állatok legeltetését az ÖBB helyi gazdálkodók segítségével végzi. A tehenek természetes fűnyíróként tartják karban a kihasználatlan mezőket, megspórolva ezzel a költséges és környezetszennyezőbb gépi fűnyírást.

Tehenek és kecskék az ÖBB vasútvonala mentén Fotó: youtube.com/ÖBB

A Bécs 22. kerületében, Breitenlee-ben lévő teherpályaudvar mára füves pusztává vált, területeit egy biogazdálkodó felügyelete alatt szürke marhák és kecskék nyírják, az alsó-ausztriai Tullnerfeldben pedig egy másik gazda montafoni barna tehenei alakítják a környezetet.

A rendhagyó fűnyírással a természet, az ember és az állatok is jól járnak. A kezdeményezés emellett a magas minőségű regionális termékek gyártását is ösztönzi – írja a nyugat.hu.

Neked ajánljuk
Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nyugat.hu
Vissza
Hírfolyam