2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drónvideón a kiszáradt Velencei-tavi madárrezervátum

A Velencei-tó elvesztette vízmennyiségének 44 százalékát az elmúlt két évben, a vízhiányos állapot miatt a tó délnyugati részén fekvő természetvédelmi terület, a Velence-tavi madárrezervátum szinte teljesen kiszáradt – áll a Gárdonyi Közlöny által a területről készített drónfelvétel első képkockáin.

A drámai légi felvételt az index.hu is közölte, hozzátéve, hogy Magyarország harmadik legnagyobb tavának nyugati része a vízimadarak fontos fészkelő területe, a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében szereplő 420 hektáros területet 1958-ban nyilvánították fokozottan védetté. 

A Gárdonyi Közlöny által közölt légi felvételek a kiszáradó területről Forrás: Gárdonyi Közlöny/YouTube.com

Természetvédelmi szempontból talán a legfontosabbak az itt fészkelő madarak: a nagy kócsag, a kanalasgém, a búbos vöcsök, a kis vöcsök és a nyári lúd. De a rezervátum eredeti lápi növényvilága is jelentős természeti érték, kiemelten védett például a hagymaburok és a tengermelléki káka.

Az Index cikke a Duna–Ipoly Nemzeti Park weboldalán található leírás alapján kiemeli, hogy a madárrezervátummal kapcsolatos egyik fő védelmi feladat a tó vízszintjének szabályozása. A tó vízállása idén nyárra 39 centiméterrel marad el a minimális szabályozási szinttől – húzza alá a lap a szomorú tényt.

A Velencei-tó Pákozd felől fotózva 2018. március 20-án (tehát nem a mostani állapotról készült a kép) Fotó: MTI Fotó/Mohai Balázs

A kritikusan alacsony vízállásról, az oxigénhiányos állapotról és a halpusztulásról korábban mi is beszámoltunk, ahogy arról is, milyen tervek fogalmazódtak meg a víz pótlására. 

Neked ajánljuk
Hetven éve nem volt ilyen alacsony a Pó vízszintje Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam