2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műholdadatok és okostelefonok segítenek az őslakosoknak megvédeni az erdőket (videóval)

Amazónia perui őslakosait természetvédő csoportok látták el okostelefonokkal és műholdas adatokkal. A technológiának köszönhetően a projekt első évében felére sikerült csökkenteni a kiirtott fák mennyiségét.

Az Amazonas esőerdőinek egyharmada terül el 3344 ismert őslakos közösség területén. Vezetőik a hatóságokkal együttműködve kutatnak az illegális fakitermelések után saját területükön.

A bányászat, a fakitermelés és illegális növénytermesztés miatt évtizedek óta folyik az erdőirtás a térségben. Az elmúlt negyven évben a kormányok és környezetvédők komoly beruházásokkal váltottak a műholdas technológiára, hogy az erdőirtásokat követni tudják.

Brazília, Peru és Kolumbia kormányai létrehoztak egy nagy felbontású erdőirtás-riasztási rendszert, de kérdéses, hogy ezek az információk eljutnak-e a leginkább érintett őslakos közösségekhez.

Kutatók azt vizsgálták, hogy eredményez-e változást az információk közvetlen eljuttatása az esőerdőkben élő közösségekhez. A perui Amazonas vidékén fekvő 76 faluból 39-et véletlenszerűen jelöltek ki az új megfigyelési programban való részvételre. Harminchét falu kontrollcsoportként szolgált, ezekben a hagyományos erdészeti gyakorlatot folytatták tovább.

A kiválasztott falvak mindegyikében kiképeztek embereket a technológia használatára, és megmutatták a közösségeknek, hogyan járőrözzenek az erdőirtások felkutatására.

Amikor a műholdas információk azt jelezték, hogy egy adott területen erdőirtás folyik, a fényképeket és a GPS-koordinátákat USB-meghajtókra töltötték, és futárokkal szállították az Amazonas folyón. Az információkat letöltötték okostelefon-alkalmazásokra, amelyek a közösség járőreit a gyanús helyszínekre irányították.
Amikor a járőrök megerősítették az engedély nélküli erdőirtást, jelentést tettek a közösségi tagok közgyűlésének, hogy eldöntsék, mit tegyenek.

Ha az erdőirtásban drogkereskedők voltak érintettek, a közösség felvette a hatóságokkal a kapcsolatot. Ha a fakitermelés nem jelentetett nagy kockázatot, a közösség tagjai maguk is közvetlenül be tudtak avatkozni a megállításába, és a földjükre betolakodók kitessékelésébe.

Az új módszerrel az első évben 52, a másodikban 21 százalékkal volt kisebb a kiirtott erdőterület nagysága, ami a tanulmány szerzője, Jacob Kopas szerint jelentős eredmény. A programban részt vevő falvak területén jelentősen visszaszorult az erdőirtás a kontrollfalvakhoz képest.

Ezeknek a közösségeknek az első évben átlagosan 8,8 hektár erdőirtást sikerült megakadályozniuk, és éppen a legveszélyeztetettebb falvak területén csökkent a leginkább az erdőirtás.

A Loreto regionális őslakos szervezet (ORPIO) elnöke elmondta: a kutatás bebizonyította, hogy a közösségek felszerelése a korszerű technológiával segít az erdőirtások visszaszorításában az őslakosok területein.

Neked ajánljuk
Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam