2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiugró növekedés az üstökösgémek költésében

Több gémféle is kiugróan magas számban költ 2021-ben a Kis-Sárrét területén – derül ki a Körös–Maros Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés Megyei Helyi Csoportja közös felméréséből.

Nagy kócsagból összesen 159 pár költ a területen, ez 20 párral több az előző évinél. Az állomány döntő része az Ugrai-rét vegyes gémtelepén rakott fészket, de egy kisebb, 24 páras telep a Biharugrai-halastavakon is van. Kanalasgémből szintén két telepet találtak a szakemberek: a Begécsi-halastavakon 23, az Ugrai-réten 75 pár fészkel. 

A kisebb testű gémek mindegyike az Ugrai-rét vegyes gémtelepén költ, ez a Körös–Maros Nemzeti Park legnagyobb kolóniája: kis kócsagból 60 pár költ a telepen, ami csaknem duplája az előző évinek, üstökösgémből pedig a tavalyi 35 pár után idén már 80 pár költött, ez az elmúlt évek legjobb költése. Bakcsóból a tavalyihoz hasonlóan idén is 70 pár rakott fészket, és a vegyes gémtelepen költött 2 pár pásztorgém is.

A vörös gém állományában nincs jelentős változás, mintegy 120 pár fészkel a területen. Esetenként laza kolóniákban költenek a nagyobb mocsarakban és a halastavakon, de jelentős a magányosan költő vörösgém-párok száma is. A gémek mellett a kis kárókatonákat is számba vették: idén 180 pár költött, ők valamennyien az Ugrai-rét vegyes gémtelepéhez csatlakoztak.

Üstökösgém Fotó: Bernard Gagnon/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Globális térkép készült arról, merre élnek a veszélyeztetett gerincesek Idén is ellepik a darvak a Hortobágyot Csalétek (rövid természetfilm) Ezek a vállalatok nyerték idén a Fenntarthatóság Szimbóluma versenyt Idén már nem olvad tovább az északi-sarki jég
Tovább a forrásra: kmnp.hu
Vissza
Hírfolyam