2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban

A szakemberek a Selkirk-hegység egy elhagyatott térségében felállított megfigyelő kamerák felvételei segítségével találtak a ragadozóra.  

Negyven év után először sikerült biológusoknak befogni és jeladóval ellátni egy nőstény grizzly medvét Washington államban, hogy nyomon követhessék mozgását, életmódját – számolt be a helyi illetékesek közleménye alapján az MTI.

A befogott grizzlyt, amely három bocsával kóborolt a Washington és Idaho államok határától mintegy 16 kilométerre, a szakemberek megvizsgálták, és jeladós nyakörvet helyeztek rá. Eközben három bocsa a fák közé menekült, de amikor anyjukat elengedték, és az emberek távoztak, csatlakoztak hozzá. 

A biológusok a jeladó segítségével akarnak többet megtudni a veszélyeztetett állat kóborlásáról, életmódjáról.

A térségben négy hímet láttak már el jeladóval 1985-ben, 2016-ban és 2018-ban, de ez az első nőstény, amelyre hosszú évek óta a kamerák segítségével rábukkantak.

„Jelenleg mintegy 70-80 grizzly medve élhet a Selkirk-hegységben a grizzlyk fajmegőrzésére kijelölt vadvédelmi területen. Az állatok mintegy fele a határ kanadai oldalán” – mondta el Wayne Kasworm grizzly medvére szakosodott biológus, az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szakembere.

Az Idaho, Washington és a kanadai Brit Kolumbia államok határtérségében élő grizzlyk populációja egészséges, és évente mintegy három százalékkal nő – közölték vadvédelmi illetékesek. A grizzlyket veszélyeztetett fajként tartják számon az Egyesült Államokban.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam