2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lemondtak az olaj kitermeléséről: már nincs veszélyben az értékes Salonga Nemzeti Park

A megóvására tett erőfeszítéseknek köszönhetően lekerült a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájáról a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Salonga Nemzeti Park.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) jelenleg online ülésező világörökségi bizottsága hétfőn hozta meg döntését a Kongó-medencében fekvő területtel kapcsolatban – írta meg az MTI nyomán az Origo.

A bizottság üdvözölte, hogy a területet érintő olajkutatási engedélyeket érvénytelenítették, és a jövőben ezekre a régiókra vonatkozóan nem is fognak újabb engedélyeket értékesíteni.

Emellett a park igazgatásában is jelentős változások történtek, különös tekintettel az orvvadászat elleni intézkedésekre.

A helyi vadvilág rendszeres monitorozása azt mutatja, hogy a bonobók populációi stabilak, és az erdei elefántok populációja is lassú növekedésnek indult.

Újra van remény a burjánzó erdőségek fennmaradására, amelyek számos őshonos veszélyeztetett fajnak, köztük a bonobónak, a kongói pávának, az erdei elefántnak és a páncélos krokodilnak biztosítanak élőhelyet Fotó: Cody Pope/USAID/flickr.com/cc by

A Salonga Nemzeti Park 1984-ben került fel az UNESCO Világörökség Listájára, és 1999-ben sorolták be a veszélyben lévő helyszínek közé. Ez a nemzeti park Afrika legnagyobb trópusi esőerdő borította természetvédelmi területe.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam